Ingezonden persbericht



---

-----------------------
29 augustus 2011

Feest tijdens Open Monumentendag in Nieuw Land

Lelystad - Met de afsluiting van het gemeenschapskunstproject 'Voor de Cantine' en de presentatie van Café-restaurant De Cantine voor het grote publiek viert Nieuw Land feest tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Nieuw Land biedt deze dag gratis toegang tot de biologische tuin 'Voor de Cantine', het nieuwe café-restaurant en de Noordoostpolderschuur. Voor de rest van het museum geldt die dag een korting van 50% op de entreeprijs. Speciaal voor Open Monumentendag is het museum eerder open: om 10.30 uur.

In 2011 bestaat Open Monumentendag 25 jaar. Het thema voor de Open Monumentendag van dit jaar is 'Nieuw gebruik - oud gebouw'. Centraal staan dan de monumenten die een nieuwe functie, een nieuw gebruik, een nieuw leven gekregen hebben. Lelystad beschikt over diverse gebouwen die in de loop der jaren een andere functie hebben gekregen. Net als vorig jaar rijdt er van 11.00 tot 16.00 uur een gratis pendelbus die de passagiers bij de verschillende activiteiten die verspreid over de stad worden georganiseerd, brengt. Nieuw Land vertaalt het thema van Open Monumentendag 2011 met het presenteren van een oud monument (de originele Noordoostpolderschuur) en een opnieuw opgebouwd monument (het nieuwe Café-restaurant De Cantine). Op 10 september sluit Nieuw Land op deze dag ook het tuinproject 'Voor de Cantine' af.

Er is deze dag van alles te doen in en rond het museum. Er worden rondleidingen gegeven bij de ontginningsmachines en in de tuin, bezoekers kunnen tussen 12.00 en 13.00 uur iets lekkers uit de tuin proeven en er is een korte film over de Schokbetonnen schuren te zien. Voor kinderen zijn er workshops dieren maken uit groentes (gegeven door medewerkers van Centrum Biologische Landbouw). In Café-restaurant De Cantine is een kleine presentatie over de geschiedenis van de oorspronkelijke kantine te bezichtigen. Dit gebouw was in de jaren 50 van groot belang voor de bewoners die werkten aan de bouw van het gemaal en de sluis op Werkeiland Lelystad, midden in het IJsselmeer. De kantine speelde een belangrijke rol: het was een ontmoetingsplek waar even ontspannen kon worden na het harde werken. Bijzonder was ook dat in 1952 zelfs televisie kon worden gekeken in de kantine, terwijl er in heel Nederland destijds nog geen honderd toestellen waren.

Kijk voor meer informatie over het programma op www.nieuwlanderfgoed.nl. Nieuw Land is onderdeel van Batavia Promotie, kijk voor de volledige agenda en activiteiten op www.batavia.nl. Kijk op www.openmonumentendag.nl voor meer informatie over dit landelijke initiatief.

Meer informatie over 'Voor de Cantine'
Dit groene gemeenschapskunstproject van Nieuw Land en beeldend buitenkunstenaar Ludy Feyen, startte op 14 maart. Het ontwerp van deze tuin vol biodiversiteit waar gewassen zijn verbouwd uit de polder; oude, nieuwe en vergeten gewassen, groentes, granen, kruiden en bloemen, is gebaseerd op de gevel van een polderschuur. De Schokbetonnen vakken, alsook de ramen en deuren, zijn daarbij de beplante vakken. De tuin sluit aan op de vaste tentoonstelling 'Polderen!', de polderschuur, de verzameling ontginningsmachines en Café-Restaurant De Cantine. Het kunstproject wordt uitgevoerd in samenwerking met groepen Lelystedelingen onder artistieke leiding van Ludy Feyen. Op www.nieuwlanderfgoed.nl staan alle deelnemers vermeld. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Lelystad, de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij en Garant Zaden.