Derde BKB Lezing: Arabische Lente - Egyptische Facebook Revolutionaire

Persbericht van BKB

Derde BKB Lezing over Arabische Lente door Egyptische Facebook Revolutionaire
Esraa Abdel Fattah spreekt gelijktijdig met grootste demonstratie op Tahrir plein sinds revolutie

Ter gelegenheid van het 12 jarig bestaan van het campagnebureau BKB wordt op 9 september 2011 de derde BKB Lezing uitgesproken door de Egyptische Esraa Abdel Fattah. Zij speelde begin 2011 een belangrijke rol tijdens de protesten die in heel Egypte plaatsvonden en die uiteindelijk tot de val van Mubarak leidden. Op hetzelfde moment dat zij vanmiddag optreedt in het Transformatorhuis in Amsterdam, zal de naar verwachting grootste demonstratie sinds de revolutie plaatsvinden. Op het Tahrirplein in Cairo zal gedemonstreerd worden tegen de nieuwe kieswet en het uitblijven van werkelijke veranderingen.

Femke Halsema en Petra Stienen reageren op haar verhaal. De muziek wordt verzorgd door Karsu Dönmez. BKB is als campagnebureau gefascineerd door de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld en staat daar tijdens de viering van een mooi jaar graag bij stil.

12 jaar BKB
BKB viert op 9 september 12 jaar mooie campagnes en er wordt geproost op een bijzonder en bewogen jaar waarin Bill Clinton op de Conventie van Achlum en Neil Armstrong op de Science & Technology Summit werden verwelkomt. BKB organiseerde en liep twee keer een 40km lange wandeling door de nacht voor respectievelijk Congo en Birma, organiseerde een aantal spectaculaire verkiezingsavonden en alweer de elfde jaargang van de BKB Academie trok het land in om verslag te doen van de Provinciale Statenverkiezingen en verkiezingen in Bosnië.

BKB Lezing door Esraa Abdel Fattah
Nadat eerdere BKB lezingen werden uitgesproken over 'De Haast van Nederland' (Rob Wijnberg - coreferaat door Felix Rottenberg) en 'Waarheid & Verzoening' (Fanie du Toit - coreferaat Frans Timmermans) wordt dit jaar stil gestaan bij de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld. De 33-jarige Esraa Abdel Fattah startte al in 2008 een Facebook pagina ter ondersteuning van protesterende arbeiders in El-Mahalla El-Kubra, een kleine industriestad. Hieruit kwam de '6 april beweging' voort. Deze beweging wordt door velen gezien als de motor achter de revolutie in Egypte. Abdel Fattah was een van de eersten die op het Tahirplein bivakkeerden en was prominent in het nieuws, onder andere bij Al Jazeera. Intussen wijst alles erop dat Abdel Fattah een rol gaat spelen in het toekomstige Egyptische politieke landschap.

Overig programma
Oud-diplomate (Damascus en Caïro) en schrijfster Petra Stienen spreekt het openingswoord van de BKB Lezing uit. Oud GroenLinks leider Femke Halsema verzorgt het coreferaat. De twintigjarige Karsu Dönmez (zangeres, pianiste en componiste) complementeert het viertal. Zij is een groot muzikaal talent dat begon in het Amsterdamse restaurant van haar ouders, maar inmiddels in het Concertgebouw van Amsterdam en de fameuze Carnegie Hall in New York speelde.

De BKB Lezing vindt plaats in het Transformatorhuis op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.

Links:
http://www.bkb.nl



Razende Robot Reporter