KRO

Gokbedrijven: 'Wij gaan door, ook zonder vergunning van Fred Teeven'

Uitzenddatum: 09/09/2011

Online gokbedrijven als Unibet en Oranje Casino zullen doorgaan met het aanbieden van kansspelen op internet, ook als zij géén vergunning krijgen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Dat zegt Robin Linschoten van de Stichting Online Gaming Nederland (Stiog), de lobbyclub van de gokbedrijven. De VVD-prominent doet zijn uitspraak in KRO Reporter van vrijdag 9 september (21.20 uur, Ned.2).

Linschoten zegt dat de kansspelaanbieders `zullen doorgaan met hun business' wanneer de voorwaarden die Teeven stelt aan een vergunning voor hen niet interessant zijn. Gevraagd of de leden van zijn stichting zich in dat geval terugtrekken van de Nederlandse markt, antwoordt Linschoten: "Nee."

De voorman van Stiog bestrijdt dat online gokbedrijven in Nederland illegaal actief zijn. "Daar is debat over." In maart van dit jaar schrijft staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer dat kansspel aanbod via internet `naar de letter van de wet nu verboden is'. Linschoten over die brief: "Ik neem daar kennis van."

KRO Reporter onthult ook dat staatssecretaris Teeven in mei van dit jaar De Lotto weerhoudt van een rechtszaak tegen één van de leden van Stiog, het Zweedse Unibet. De Lotto wil Unibet voor de rechter dagen. Het wil een dwangsom incasseren van drie miljoen euro die eerder door de rechtbank Utrecht aan Unibet is opgelegd omdat het illegaal actief was in Nederland. De directeur van De Lotto, Tjeerd Veenstra, krijgt daarop van ambtenaren van het ministerie van Justitie te horen dat zo'n rechtszaak niet opportuun was. Veenstra besloot daarop van de rechtszaak af te zien.

Justitie bevestigt de gang van zaken maar benadrukt dat het `een eigenstandige beslissing' was van De Lotto. Het ministerie zegt dat de herziening van de kansspelwetgeving nu `niet gebaat is' bij juridische procedures.

KRO Reporter, vrijdag 9 september om 21.20 uur op Nederland 2

Laatste persberichten

09/09/2011

- KRO Reporter over gokken in de polder