Nationaal Restauratiefonds


Nationale Monumentenestafette: De Baronie

28 juni 2011

De Open Monumentendag bestaat dit jaar 25 jaar en daarom wordt de Nationale Monumenten Estafette georganiseerd. Iedere week is één van de best bezochte Openbare Monumenten op zaterdag geopend voor het publiek. De mogelijkheid om voorafgaand aan de Open Monumentendag op 10 september in 25 weken, 25 monumenten te bezoeken.

De Baronie, een revolutionair gebouw
Chocoladefabriek De Baronie, gebouwd in 1952, was destijds een revolutionair gebouw. Het Nieuwe Bouwen werd tot het uiterste in het ontwerp doorgevoerd. De 14.000 m2 werden volledig op maat ontworpen voor het maken van chocolade. Het gebouw markeerde het begin van de stormachtige ontwikkeling van Alphen aan den Rijn van klein dorp met veel agrarische werkgelegenheid naar middelgrote en economisch sterke stad. De sociale functie als grote werkgever was enorm: mensen werkten er hun hele leven, oefenden er hun hobby's uit en hadden er hun sociale contacten. Automatisering, schaalvergroting, nieuwe technieken en nieuwe sociale verbanden en regelingen zorgden gedurende 50 jaar voor continue aanpassingen aan gebouw, productielijn en werknemers. Pas in 2001 was het dermate verouderd, dat de productie naar elders verhuisde en het gebouw leeg kwam te staan.

Vanaf 2011 herontwikkeling
Het vervallen gebouw wordt vanaf 2011 herontwikkeld tot een nieuwe drager van economie, wonen en voorzieningen, dit maal volgens de principes van de 21e eeuw. Deze herontwikkeling laat opnieuw de bijzondere kwaliteiten van dit gebouw zien en zorgt voor een nieuwe belangrijke functie in de stad.

Activiteiten
Tijdens de Nationale Monumenten Estafette op 2 juli opent de voormalige chocoladefabriek de Baronie eenmalig haar deuren. Van 12.00 tot 17.00 uur leiden gidsen van het Alphense Centrum voor Architectuur en Stedenbouw (CAS Alphen) u rond door dit unieke en monumentale gebouw aan de Prinses Margrietlaan 1 in Alphen aan den Rijn. Ze vertellen over de geschiedenis van chocoladefabriek Baronie, die inmiddels bijna een eeuw oud is.

Open Monumentendag en het Restauratiefonds
Op zaterdag en/of zondag in het tweede weekend in september zijn ieder jaar duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk. Het Restauratiefonds vindt dit een van de manieren om u in contact te brengen met, en bewust te maken van monumenten.

Wilt u meer weten over de Open Monumentendag estafette? Kijk op www.openmonumentendag.nl/estafette

---

Contact

Email: info@restauratiefonds.nl
Telefoon: 033 253 94 39

Verstand van financieren, hart voor monumenten.