Gemeente Wassenaar

Open Monumentendag vervolg..

Opengestelde gebouwen in Wassenaar tijdens Open Monumentendag

Zaterdag 10 september 2011 (van 11.00 tot 17.00 uur)

Dorpskerk, Plein 3

Monumentale kerk, merendeels stammend uit ca. 1450, het oudste gedeelte uit de 11^de of 12^de eeuw.

RK Kerk Sint Willibrordus, Kerkstraat 77

Grote katholieke kerk in neogotische trant, in 1905 gebouwd door architect Nicolaas Molenaar. Het interieur is niet meer volledig oorspronkelijk, maar desondanks zeer bezienswaardig.

Korenmolen Windlust, Molenplein

Nog werkende korenmolen uit de 17^de eeuw in het hart van het dorp. Een prachtig voorbeeld van eeuwenoud technisch vernuft. Zowel de molenaarswoning (nu notariskantoor, ingang Gravestraat) als de molen zelf (ingang aan de achterzijde) zijn te bezichtigen.

Tuin en koetshuis achter het Baljuwhuis, Plein 1

Het 18^de-eeuwse herenhuis is niet te bezichtigen, maar de ca. 2 ha. grote tuin en het koetshuis wel. Hier betreedt u een verscholen paradijs.

Houten schuur, Gang 10

Fraai voorbeeld van de eenvoudige, kleinschalige bebouwing die kenmerkend is voor het oude dorp.

Haasnoot Interieurs, Langstraat 29

Deze voormalige grutterij uit 1752 heeft een 17^de-eeuwse kelder, die te bezichtigen is. Het interieur is in 1984 gemoderniseerd met behoud van diverse historische elementen.

Voormalige Europaschool, Van Zuylen van Nijeveltstraat/ hoek Johan de Wittstraat

Als openbare lagere school gebouwd in 1930 door gemeentearchitect A. Bontenbal. Na sluiting van de school in de jaren '70 in gebruik bij diverse culturele verenigingen. Enkele jaren geleden verbouwd tot appartementencomplex. In de voormalige school wordt een kleine tentoonstelling met oude foto's ingericht en er is taxatie van kunst en antiek.

Huize De Paauw, Raadhuislaan 22.

Van dit voormalige paleis van prins Frederik der Nederlanden (1797-1881) zijn de belangrijkste vertrekken opengesteld. In De Paauw is bovendien de tentoonstelling 'Wassenaar in de 19^de eeuw' te zien, evenals een archeologische- en een brandweercollectie in het souterrain.

Theepaviljoen De Horsten (ingang landgoed aan de Papeweg)

Gebouwd rond 1860 als Schiethuis voor prins Frederik, in neogotische trant. Hier dronk men een borrel na de jacht en oefende er met het geweer. Ook prins Bernhard kwam er graag. Nu in gebruik als theepaviljoen.

Boerderij Kerkewoning, Het Kerkehout 103

Deze monumentale hoeve behoort tot de oudste boerderijen van Wassenaar. Het hoofdvertrek en de opkamer dateren uit circa 1540, de kelder is mogelijk honderd jaar ouder. Het oudste archiefstuk waarin de boerderij wordt genoemd dateert van mei 1493. In de voormalige koeienstal is een powerpoint-presentatie over de geschiedenis van de boerderij te zien.

Landhuis Maarheeze, Rijksstraatweg 675

Monumentaal landhuis, in 1914 ontworpen door architect Co Brandes voor oud-Indiëganger C.A. van Putten jr. Was met veel geheimzinnigheid omgeven in de periode dat de Inlichtingen Dienst Buitenland er gevestigd was. Het landhuis is onlangs, na een jarenlange restauratie, in oude luister hersteld. Op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn huis (parterre) en park (met beeldententoonstelling) te bezichtigen.

Huize Clingendael, Clingendael 7

(ingang aan de Wassenaarseweg, Den Haag, even ten noorden van het ANWB-kantoor)

Voormalige buitenplaats. De kern van het huis stamt uit de 17^de eeuw. In de 19^de eeuw is het huis aanzienlijk vergroot. Het is nu in gebruik als kantoor. Het omringende park in Engelse landschapsstijl is vrij toegankelijk.

En verder:

Kraampje bij kruispunt Langstraat/ Kerkstraat waar meer informatie en publicaties verkrijgbaar zijn, waaronder de nieuwe monumentengids 'Wassenaar in Woord en Beeld/ in Words and Pictures'.
* 22 augustus 2011