Gemeente Zutphen

Open Monumentendagen op 10 en 11 september

In het weekend van 10 en 11 september vindt de 25e editie plaats van Open Monumentendag Zutphen. In het hele land zijn die dagen duizenden monumenten gratis opengesteld voor het publiek. Een unieke kans om eens binnen te kijken bij één of meerdere van de vele mooie monumenten die onze gemeente rijk is. Ze zijn in een handzame brochure in kaart gebracht. Op die manier hopen we zowel jong als oud kennis te laten maken met de historie van de stad en hun belangstelling te wekken voor de monumenten die in hun directe leefomgeving te vinden zijn.

Dit jaar is gekozen voor het thema `Nieuw gebruik - Oud gebouw. Veel monumentale gebouwen die een nieuwe gebruiksfunctie hebben gekregen in de loop der jaren kunnen worden bezocht al dan niet onder leiding van een gids. Gratis bijzondere activiteiten bezoeken en ook de historische markten bekijken. In het monumentale stadshart is veel te beleven voor monumentenliefhebbers en hun kinderen. Zo wordt er in het stedelijk museum een LEGO wedstrijd georganiseerd met als thema uiteraard de Zutphense monumenten.

Ook zullen films vertoond worden met unieke fragmenten uit de geschiedenis van de stad. Zoals de indrukwekkende oversteek over een noodbrug over de IJssel in oorlogstijd. Verder worden in de Burgerzaal een scala van de historische zaken tentoongesteld met o.a. de verdwenen stad, aandacht voor het Waterschap Rijn en IJssel. De historische Houthaven met een 20-tal schepen van honderd jaar of ouder is te bezichtigen en uiteraard zijn er ook vele mogelijkheden om onder leiding van een gids speciale aspecten zoals de vele hofjes in de stad te bekijken. De fluisterbootschippers vertellen u het verhaal vanaf de Berkel. Het programma wordt op verschillende plekken verlevendigd met muziekoptredens en orgel- en carillonklanken. Haal gratis het programma in de hal van het gemeentehuis.