Project Gemeente Westland

september: Open Monumentendag

10 september: Open Monumentendag

Publicatiedatum: 25-08-2011

Op zaterdag 10 september staan de deuren van veel Westlandse monumenten open voor het publiek. Tijdens deze Open Monumentendag zijn er diverse activiteiten voor jong en oud.

Op deze dag zijn veel vrijwilligers actief om bezoekers in de deelnemende monumenten rond te leiden. Het Westland heeft een rijke geschiedenis en prachtige monumenten. Voor velen wordt dit een verrassend kijkje achter deuren die normaal gesloten blijven. Het thema van de 25e Open Monumentendag is 'Nieuw gebruik - Oud gebouw' en gaat over herbestemming. Een voorbeeld hiervan is de gashouder aan de Verspijcklaan in Naaldwijk die werd omgebouwd tot huisvesting voor HET architectenbureau.

Romeinse vondsten
De Open Monumentendag wordt officieel geopend door wethouder Arne Weverling (cultuur en historisch erfgoed). Hij geeft om 10.00 uur in het gemeentekantoor van 's-Gravenzande het startsein voor een unieke tentoonstelling van Westlandse bodemvondsten uit onder andere de Romeinse tijd. Iedereen is daarbij van harte welkom.

Westlandse Klassendag
De dag voor Open Monumentendag, vrijdag 9 september, vindt voor de tweede keer de Westlandse Klassendag plaats. Meer dan 500 kinderen van Westlandse scholen maken die dag kennis met de rijke Westlandse geschiedenis. Na het volgen van een les met de Monumentenkijker (een werkblad) en een dvd, bezoeken de oudste leerlingen onder leiding van vrijwilligers van de Open Monumentendag een aantal monumenten. Op die manier wil de organisatie de jeugd kennis laten maken met ons historisch erfgoed en laten zien hoe belangrijk het is om waardevolle zaken uit het verleden te behouden.

Programma
Op de gemeentepagina in Het Hele Westland van 7 september vindt u een overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden en welke monumenten geopend zijn.