Gemeente Soest

Festival De Basis: kunst en cultuur op Vliegbasis Soesterberg

26 augustus 2011

Vliegbasis Soesterberg, al meer dan 40 jaar gesloten voor publiek, is een plek die veel geheimen in zich draagt. Het terrein is groots in afmetingen, maar ook indrukwekkend in historisch opzicht, met een militaire geschiedenis die meer dan 200 jaar bestrijkt.

De belangrijkste periode wordt gekenmerkt door de NAVO vliegbasis die er na de Tweede Wereldoorlog is gevestigd, ten tijde van de Koude Oorlog. Het immense gebied, duizend voetbalvelden groot, herbergt inmiddels vele zeldzame dier- en plantsoorten. Daarnaast draagt de plek nog duidelijk de sporen van zijn militaire verleden.

De komende jaren zal het gebied ontwikkeld worden tot een hoogwaardig natuurgebied, waarbij de gebouwen tevens geschikt gemaakt worden voor culturele activiteiten. 2013 wordt hierin een belangrijk jaar met de viering van de Vrede van Utrecht en de viering van 100 jaar militaire luchtvaart.

Het is tevens het jaar waarin een blijvende collectie kunstwerken wordt opgeleverd. Op Festival De BASIS, op 10 en 11 september 2011, zullen de eerste kunstwerken van Erik Odijk, Roosje Klap & Kaleb de Groot, Ali Kazma en Laurence Aegerter te zien zijn.

Festival De Basis

Als opmaat naar het jaar 2013, gaan op 10 en 11 september 2011 de hekken kortstondig open voor Festival DE BASIS. Vrede van Utrecht, Utrechts Landschap en Centrum Beeldende Kunst Utrecht ontwikkelden in samenwerking met SKOR Stichting Kunst en Openbare Ruimte een veelzijdig programma met voorstellingen, films, exposities, site specific kunstwerken en rondleidingen.

Een greep uit het aanbod: voor het programmaonderdeel WoEsTeRbErG krijgen studenten en net afgestudeerden van kunstvakopleidingen de gelegenheid een eigen werk te maken op locatie, ondersteund door een professionele 'meester': een architect, beeldend kunstenaar, choreograaf of filmmaker. DOX en de dansopleiding Codarts presenteren er de voorstelling In de War.

Er is een programma speciaal voor de jeugd en in een shelter, ingericht als huiskamer, wordt een doorlopend programma met muziek, talkshows en presentaties geprogrammeerd. Tevens is het mogelijk met een gids, te voet of per fiets het terrein te verkennen.

Meer informatie over het programma en de kaartverkoop kunt u vinden op de website van Hart van de Heuvelrug