Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 2 september 2011

Open Monumentendag Zaanstreek met thema: Nieuw gebruik - Oud gebouw

In het weekend van 10 en 11 september zal de Open Monumentendag in het teken staan van hergebruik van monumenten. Door te kiezen voor het actuele thema Nieuw gebruik - Oud gebouw zullen overal in Nederland monumenten die een nieuw leven gekregen hebben openen gratis hun deuren voor het publiek.

Dit jaar werken Zaanstad en Amsterdam samen met de Open Monumentendag. Beide gemeenten hebben op hun grondgebied terreinen die herontwikkeld zijn of die nog herontwikkeld moeten worden, onder andere het Hembrugterrein en het NDSM-terrein. Vanaf het Centraal Station in Amsterdam zal ieder uur een boot vertrekken richting het Hembrugterrein. Op het Hembrugterrein vinden rondleidingen plaats. Ook kunnen de bezoekers met een boot verder de Zaan op varen naar de Verkade Fabriek en de Zaanse Schans. Bij Verkade viert Vereniging Zaans Erfgoed haar 50 jarig bestaan en op de Zaanse Schans wordt het 50 jarig bestaan van de Zaanse Schans gevierd met activiteiten. Tevens zijn in Zaanstad monumentale fabrieken, pakhuizen en vele kerken geopend en vinden er allerlei verschillende activiteiten plaats.

Varend met de fiets naar Zaandam en terug naar Amsterdam! Tijdens de weekeinden in september, dus ook voor de Open Monumentendagen is het voor voetgangers en fietsers mogelijk om over het water van Amsterdam naar Zaandam en/of terug te varen. Tussen Amsterdam CS en het Zaantheater in Zaandam wordt ieder uur gevaren met twee historische IJ-veren uit de jaren 30. De overtocht, met een tussenstop op de steiger bij het Hembrugterrein, duurt ongeveer 50 minuten. Passagiers (met fietsen) kunnen gratis gebruikmaken van deze service. Er wordt op zaterdag en zondag gevaren vanaf zaterdag 3 september t/m zondag 25 september van 9.05 uur in de ochtend tot 19.05 uur in de avond. Voor de vertrektijden kunt u kijken op: www.vaarmij.nl

Voor meer informatie over de te bezoeken locaties tijdens de Open Monumentendag: www.openmonumentendag.nl en www.zaanstad.nl/sct/cultuur/monumenten_archeologie/omd2011/ Het programma van de Open Monumentendag Zaanstreek is af te halen bij het VVV informatiepunt in het Inntel Hotel Zaandam.

Bijlages: foto en poster Open Monumentendag

Publieksinformatie: tel. 020 - 201 88 00 en www.iamsterdam.nl Features, persberichten en foto's zijn te vinden op http://mediabank.atcb.nl Voor meer persinformatie en beeldmateriaal: info@vvvamsterdam.nl


---- --