Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 6 september 2011>

Open Monumentendag 2011 in teken van herbestemming

De Open Monumentendag, op 10 en 11 september, staat dit jaar in het teken van Herbestemming: nieuw gebruik - oud gebouw. Het is de 25e
Ook dit jaar zijn er in het Amersfoortse stadshart en daarbuiten veel monumenten open voor bezichtiging of bieden ze een plek waar een bijzonder optreden wordt gehouden. Zoals de fabriekscomplexen Rohm & Haas, Warner Jenkinson, de Wagenwerkplaats en Norit; het klooster OLV ter Eem, de Openluchtschool, de ABC-school Vlindervallei en de woonwijk Ganskuijl.

Vlootschouw monumentale schepen
Herbestemming is één van de mogelijkheden om historische schepen in de vaart te houden. Het Amersfoortse schipperspaar Verzijde organiseert ter gelegenheid van vijf jaar Eemhaven een vlootschouw van historische schepen. Vrijdagavond 9 september varen rond 20.00 uur de schepen door de drie geopende bruggen de Eemhaven binnen en wordt er een vlootschouw afgenomen. Gedurende het weekend zijn de schepen open voor bezoekers en vertellen de schippers verhalen over hun schip. Daarnaast is er Streekkoken met D&A FoodEvents en op het dek van een aantal schepen kan het bordspel Slag om Amersfoort worden gespeeld.

Grebbelinie
In april 2011 is de Grebbelinie aangewezen als rijksmonument. Door een ingrijpende dijkverbetering wordt het 'Grebbelinieprofiel' teruggebracht en krijgt de linie een grotere recreatieve functie. Vanuit de Eemhaven kunnen bezoekers op zaterdag 10 september tegen betaling van een kleine bijdrage per sloep naar de Grebbelinie varen. Medewerkers van de Stichting Grebbelinie vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van deze verdedigingslinie. Ook is op deze dag een bastion van de Grebbelinie, 'Werk aan de Glashut' speciaal voor het publiek opengesteld.

Muziek
Traditiegetrouw speelt ook muziek een belangrijke rol tijdens de Open Monumentendagen. Veel monumenten bieden onderdak aan koren en ensembles, in het kader van de Dag van de Amateurkunst. Bijzonder is dat op zaterdag ook de beiaard van het Belgenmonument wordt bespeeld. Het instrument werd in 1967 aan het monument toegevoegd, waardoor ook dit gedenkteken een goed voorbeeld van herbestemming is.

Extra activiteiten tijdens het weekend
Naast de openstelling van monumenten, worden er ook andere activiteiten georganiseerd. In de Stad van Cahen, één van de meest toonaangevende moderne gebouwen van Amersfoort, wordt een lezing over de herbestemming gehouden. Vooruitlopend op de Fotobiënnale GRID die in 2012 in Amersfoort plaatsvindt, wordt de fotowedstrijd 'Mijnmonument033' gehouden: 'fotografeer een monument met iets 'extra'. In het Secretarishuisje (Muurhuizen 109) is het net verschenen boek over dit bijzondere monument en het Dieventorencomplex te koop. Auteur en bewoonster Sandra Siemers signeert ter plekke de boeken. In het kader van de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed zijn zondagmiddag de Synagoge en de Joodse Begraafplaats aan de Bloemendalsestraat toegankelijk.

Pocket Open Monumentendag 'Amersfoort, Nieuw gebruik - Oud gebouw' tte koop Het volledige programma van de Open Monumentendag 2011 is opgenomen in het boek 'Amersfoort, Nieuw gebruik - Oud gebouw'. Deze uitgave is voorafgaand en tijdens de open monumentendagen voor ¤ 5, - te verkrijgen bij VVV Amersfoort, BBreestraat 1 en gemeentelijke Informatiewinkel in De Observant, Stadhuisplein 7. In dit boek zijn dit jaar ook voordeelbonnen opgenomen die bezoekers bij een aantal horecagelegenheden kunnen inleveren. Het boek is mede mogelijk gemaakt met de bijdrage van De Alliantie Eemvallei, Amvest, BOEi, Bouwonderneming Karbouw Amersfoort, Stichting Industrieel Erfgoed in de stad Amersfoort, Stadsherstel Midden-Nederland, Uitgeverij Educom bv, Restauratie Bouwbedrijf Van de Burgt & Strooij, Van Hoogevest Architecten, Van der Kam Mode; Jim Klinkhamer & Heleen Jonkman.

2011 overgangsjaar
Het 25ste jubileumjaar is tevens de afsluiting van een periode waarin de gemeente veel uitvoerende en ondersteunde activiteiten uitvoerde in de organisatie binnen het Comité Open Monumentendag. Om de organisatie te versterken, zodat de gemeente een bescheidener rol kan innemen, wordt het Comité Open Monumentdag uitgebreid met vier leden. Na deze editie neemt het Comité Open Monumentendag Amersfoort de leiding van de organisatie over van de gemeente. De gemeente blijft inhoudelijk betrokken. De Open Monumentendag 2011 in Amersfoort wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers, eigenaren, Het Gilde, Amvest, Siesta, uitgeverij Educom b.v. en Rabo Vastgoedgroep.

Noot voor de redactie,