Ingezonden persbericht

Expositie

'Er was eens een Romeinse weg'

Thermenmuseum Heerlen 10 september 2011 - 31 maart 2012

Vanaf zaterdag 10 september is in het Thermenmuseum in Heerlen de internationale tentoonstelling 'Er was eens een Romeinse weg' te bewonderen. Deze expositie vertelt over de aanleg en het gebruik van Romeinse wegen in noordwest Europa. In de tentoonstelling zijn voorwerpen te zien van maar liefst 19 musea, afkomstig uit vijf Europese landen. De tentoonstelling vindt plaats van 10 september 2011 tot en met 31 maart 2012.

De Romeinse weg
Nadat de Romeinen het huidige Noord-Frankrijk, België en Zuid-Limburg veroverden, hebben ze in dit gebied grote hoofdwegen aangelegd. Deze Romeinse wegen werden intensief gebruikt door soldaten, de keizerlijke postdienst, handelaren en boeren die hun producten naar de markt brachten. Hoe werden de wegen aangelegd? Wat weten we over het vervoer op deze wegen? Wie waren de reizigers? Hadden de Romeinen ook wegwijzers? Deze vragen komen allemaal aan bod in de tentoonstelling.

Via Belgica

Een heel bekende Romeinse weg is de Via Belgica. Deze weg liep van Boulogne-Sur-Mer via Bavay, Tongeren, Maastricht en Heerlen naar Keulen. In Coriovallum, de Romeinse voorloper van Heerlen, lag het kruispunt tussen de via belgica en de weg van Aken naar Xanten. Door deze ligging kon Coriovallum uitgroeien tot een bloeiend handelscentrum waar talloze reizigers dagelijks onderdak vonden. Het is dan ook niet toevallig dat juist hier een publiek badhuis werden gebouwd. De ruïne van dit badhuis is nog steeds te zien in het Thermenmuseum.

Internationale samenwerking
De Via Belgica verbond Romeinse steden over grote afstand. Dat is bijna 2000 jaar later nog steeds het geval. Het Thermenmuseum produceerde samen met het Romeins-archeologisch museum in Bavay deze bijzondere tentoonstelling. In Bavay zijn de resten te bewonderen van het Romeinse forum van de stad Bagacum, hoofdstad van de Gallische stam de Nervii. Daarnaast blijkt het internationale aspect uit het feit dat in het Thermenmuseum topstukken te zien zijn van negentien musea uit vijf Europese landen.

Entree en openingstijden

De tentoonstelling 'De Romeinse weg' vindt plaats van 10 september 2011 tot en met 31 maart 2012. De entree bedraagt: volw. E 6,50, Senioren/CJP E 6,-, Jeugd 4-12 jaar E 5,50. MJK en kinderen 0-3 jaar gratis, Schoolgroepen E 3,- p.p. Voor speciale lezingen, wandelingen, activiteiten en meer: zie www.thermenmuseum.nl.

Openingstijden: di. tm. vrij.: 10.00-17.00 uur. Op zat., zon- en feestdagen: 12.00-17.00 uur. Gesloten op maandag. Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, +31 (0) 45 560 51 00, www.thermenmuseum.nl.

---


---- --