Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 25 augustus 2011

Bewonder het gebouw en de tentoonstelling bij Kunstuitleen Utrecht Tijdens Open Monumentendag 2011 op zaterdag 10 september

In het weekend van 10 en 11 september is het Open Monumentendag in Utrecht, kerngebied Ledig Erf. Het thema dit jaar is herbestemming; panden in Utrecht die in de loop der tijd een andere functie hebben gekregen. De levensloop van een gebouw kan interessante wendingen nemen. Zo ook bij Kunstuitleen Utrecht, die om deze reden ook deelneemt aan de Open Monumentendag op zaterdag 10 september. Kunstuitleen Utrecht is gevestigd in het voormalig woonhuis uit 1881 van de vooraanstaande familie Fentener van Vlissingen. Het is een bijzonder gebouw met een interessante geschiedenis. Veel originele details zijn nog in tact. Alleen al het gebouw, een Rijksmonument, is een bezoek waard. Iedereen is van harte welkom voor een rondleiding door het pand.

Kunstuitleen gevestigd in voormalig woonhuis Fentener van Vlissingen Het statige woonhuis aan de Maliebaan 42 was tot 1951 eigendom van de familie Fentener van Vlissingen, het jaar waarin de familie het huis aan de gemeente Utrecht schonk onder de voorwaarde dat het huis een culturele en publiek toegankelijke bestemming kreeg. Het Centraal Museum werd in eerste instantie de nieuwe gebruiker. Zij richtte deze "dependance" in met een overzicht van kunst na 1850 met onder meer een stijlkamer van Carl Adolph Lion Cachet in Jugendstil stijl. Hiervan is de betimmering nog deels aanwezig. In 1986 werd Kunstuitleen Utrecht, als afdeling van Bibliotheek Utrecht, gevestigd op de Maliebaan 42. Een belangrijk onderdeel van Kunstuitleen Utrecht, naast het uitlenen van kunst, is de ontvangst van scholieren uit de hele stad en de deelname aan haar educatieve programma's.

Speciale tentoonstelling: monumenten en gebouwen
Kunstuitleen Utrecht heeft bovendien op zaterdag 10 september een speciale tentoonstelling samengesteld met het thema: monumenten en gebouwen. Soms gaat het om een letterlijke weergave van de werkelijkheid en soms om de abstracte uitbeelding van het idee 'gebouw'. Zo is er een fraai werk te zien van de Utrechtse realist Dolf Hartsuiker getiteld 'Ledig Erf' (1978); kerngebied van de Open Monumentendag dit jaar. Hartsuiker heeft het ook wel over reconstructies van de werkelijkheid. Het werk van Margot de Jager is heel anders van karakter. Zij maakt fantasierijke, maar onbewoonde landschapsbeelden met abstracte bouwsels. Ze heeft hierover eens gezegd: 'De landschappen die ik schilder zijn altijd imaginair en refereren niet bewust aan bestaande plekken'. Alle kunstwerken uit de tentoonstelling zijn te leen.

Kunstuitleen Utrecht verzorgt expositie "Expeditie 2011" in de Domkerk De monumentale Domkerk in de Utrechtse binnenstad is ook opengesteld tijdens de Open Monumentendag. Kunstuitleen Utrecht laat hier van 6 tot en met 23 september de finalewerken zien van Expeditie 2011: wedstrijd voor beeldend amateurkunstenaars. De Domkerk bevindt zich op loopafstand van Kunstuitleen Utrecht.

Word lid en ontvang 25% korting op een jaarabonnement Wie op 10 september lid wordt van Kunstuitleen Utrecht, ontvangt 25% korting op een jaarabonnement (á ¤69,-). Voorwaarde is dat men het afgelopen jaar geen lid is geweest van Kunstuitleen Utrecht. Met het lidmaatschap krijgt men toegang tot een collectie van ruim 12.000 kunstwerken in alle soorten en smaken.

Kunstuitleen Utrecht, Maliebaan 42, 3581 CR Utrecht T. 030 286 1980, E. info@kunstuitleenutrecht.nl, I. www.kunstuitleenutrecht.nl

-----------------------------------


Ingezonden persbericht