Gemeente Stichtse Vecht

Evenementen

Open Monumentendag

10-09-2011 11-09-2011

Dit jaar wordt voor de 25ste keer Open Monumentendag georganiseerd. Op 10 en 11 september zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk. Ook in Stichtse Vecht zijn, vooral op zaterdag 10 september, vele bijzondere monumenten opengesteld voor het publiek.

Open Monumentendag wordt op 10 september om 10.00 uur geopend op Nijenrode in Breukelen door waarnemend burgemeester Mevr. Mirjam van 't Veld. Tussen 16.30 uur en 17.30 uur reikt wethouder Cultuur Gera Helling de Bronzen Troffel uit op het terrein van Boom en Bosch, het voormalige gemeentehuis van Breukelen. Muziekvereniging `De Vecht' uit Vreeland zorgt voor de muzikale omlijsting en de Polderwachter confronteert heel Stichtse Vecht met een levensgrote vraag: Wat nu?

Laat u vervoeren in stijl

Op 10 september rijden er gedurende de dag oude auto's door de hele gemeente Stichtse Vecht en er varen er twee salonboten over de Vecht. U kunt op verschillende haltes in- en uitstappen. In Breukelen rijden ook nog twee koetsen tussen de verschillende openstellingen. Auto's, koetsjes en bootjes zijn tijdens de open monumentendag gratis toegankelijk. Met dank aan rederij Vonk, stalhouderij Zadelhoff en de eigenaren van de auto's.

Openstellingen en opstapplaatsen:

De monumenten zijn alleen op zondag geopend waneer dat er nadrukkelijk bij vermeld staat.

Nigtevecht:


* Fort Nigtevecht: Open voor publiek. Toegang gratis. Dit gerestaureerde fort uit 1892 is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Hoewel het fort een verdedigingswerk is, is het rondom Nigtevecht altijd vrij rustig geweest. Grote delen van het fort zijn na de bouw nauwelijks veranderd. Fort, batterijen en liniedijk zijn intact. Heel bijzonder zijn de twee geschutskoepels, die onlangs gerestaureerd zijn. Het Fort bij Nigtevecht is met recht een verborgen vestingwerk. Het ligt verscholen in het groen aan het Amsterdam-Rijnkanaal aan een weg die vooral voor fietsers erg aantrekkelijk is.

* Ned. Hervormde Kerk (Dorpsstraat 45)

* Organist en muziekhistoricus Willem Poot demonstreert ook in Nigtevecht het orgel van Christoffel Bätz. Hij vertelt over de ontstaansperiode en laat het instrument klinken.

Loenen:


* Grote of Ludgeruskerk (Dorpsstraat 49) opstapplaats: auto / boot. Hier staat de kraam van de Historische Kring Loenen met gratis programmaboekjes, de speciale vaar- en rijroutekaarten en fietskaarten en veel informatie over het project Kronenburg. Op een groot projectiescherm zal het verdwenen kasteel Kronenburg contouren krijgen.

+ Vanaf de kraam vindt elk anderhalf uur een rondleiding plaats aan de hand van de beschrijving in dit programmaboekje. Rondleiders: Janny Thiemann en Bob ten Hoope.
+ Het scholenproject Kronenburg is voor alle (zeven) basisscholen van de voormalige gemeente Loenen en start na de zomervakantie. Het project wordt mogelijk gemaakt door Protospace, het Fablab waar de voorzitter van de Historische Kring Loenen, Wouter Pijzel, directeur is. Er zijn lesbrieven e.d. over bêtatechniek en Kronenburgh. Het kasteel kan in 3D worden geprint. Na de lessen gaan de kinderen bij Protospace op excursie.Molen de Hoop (Dorpsstraat 106)
* Zowel zaterdag 10 september als zondag 11 september is de molen open en zijn er rondleidingen en zelfgebakken pannenkoeken van molenmeel te koop. De vrijwillig(st)ers van `Het Utrechts Landschap' kijken uit naar uw komst!

* Loenderveense molen, Oud Over 104 te Loenen aan de Vecht, open van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Vreeland:


* Grote of St.Nicolaaskerk (Kerkplein 1)

Nieuwersluis:


* Fort Nieuwersluis opstapplaats: auto / boot
+ Open voor publiek. Toegang gratis. Vrijwilligers van Natuurmonumenten geven doorlopend rondleidingen van ongeveer één uur.

Kockengen:


* Abrona Kunst en Koffie (Nieuwstraat 12)
+ Workshop keramiek: Datum en tijd: zaterdag 10 september van 13.00 uur tot 15.00 uur

+ Workshop: keuze uit het mozaïeken van een spiegel of een bloempot. Kosten: EUR 17,50 per persoon incl. materiaal en drankjes. Deelnemers: minimaal 6, maximaal 12 personen. Aanmelden: vooraf telefonisch (0346 24 02 76) of per e-mail ( kunstenkoffie@abrona.nl)

+ Historische film Kockengen. Tussen 13.00 en 15.00 uur vertonen wij een film met oude beelden van en over Kockengen. De film is gemaakt rond 1974 door mevrouw Adolfs-Voort.
+ Op zaterdag 10 september krijgen de eerste 25 gasten GRATIS koffie of thee met iets lekkers uit eigen oven. Deze aanbieding wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Stichtse Vecht.

* Katholieke Kerk (Voorstraat 25)

* Ned. Hervormde kerk (Voorstraat 22): De toren kan worden beklommen

Breukelen:


* Oude houtloods (Zandpad 45) opstapplaats: auto / boot / koets
+ Polderwachter Marcel Blekendaal vertelt verhalen en verzamelt de goeie ideeën in het kader van de ludieke actie WAT NU?
+ Vanaf verschillende plekken in en rond de Houtdrogerij zal het pand (het monument) door kunstenaars uit de regio (van schilderclubjes tot professionele kunstenaars) gevisualiseerd worden. Hoe het is, hoe het vroeger was. Misschien wel hoe het ooit zou kunnen zijn?

+ NB. Een aantal studenten van de HKU (Kunstacademie Utrecht) gaat vanaf september een eindexamenopdracht doen voor ons. Zij ontwikkelen een concept/ontwerp voor de Houtdrogerij van de toekomst. We hopen dat de studenten op 10 september ook aanwezig kunnen zijn.

* Kerk Johannes de Doper (Straatweg 146)

* Pieterskerk (Straatweg 59): 12.00 - 12.45 uur Organist en muziekhistoricus Willem Poot demonstreert het beroemde orgel van de Pieterskerk

* Pauluskerk (Straatweg 37)

* Boom en Bosch (Markt 13) opstapplaats: auto / koets
+ De Historische Kring Breukelen leidt u rond in de burgemeesterskamer (18e eeuw) waar het beroemde portret hangt van de zoon van admiraal Michiel Adriaansz de Ruyter, Engel de Ruyter. In de raadzaal doorlopende film over het oude Breukelen

+ Twee koetsen, zes paarden, voor samen 35 personens, rijden van 11.00 uur tot 16.00 uur ieder half uur naar de Stalhouderij van Zadelhoff, aan het Zandpad in Breukelen met als doel de bezichtiging van de Stalhouderij. De Stalhouderij is alleen te bezichtigen door mensen die per koets komen.
* Wereldwinkel (Straatweg naast Pieterskerk)
* Galerie Oud glas (Brugstraat 5): Demonstratie glas in lood maken
* Nijenrode ( op zaterdag van 10 - 12 uur), op zondag van 10 - 16 uur:

+ 10.00 - 16.00 uur Kasteel Nijenrode en de tuin zijn open voor publiek.

+ 13.00 - 14.00 uur Carillonspel nog nader in te vullen
+ 14.00 - 15.00 uur Op het voorterrein van kasteel Nijenrode een optreden van het Kockengens Blazersensemble.
+ Extra! Rondleidingen in kasteel en tuin op zaterdag en zondag. Op zaterdag van 11.00 - 13.00 uur, op zondag van 10.00 - 15.00 uur, vertrek op elk heel uur. Op zondag is het publiek tot 16.00 uur welkom.

Maarssen:


* Restaurant Geesberge (Zandpad 23)

* Museum Maarssen (Diependaalsedijk 19): gatis toegang. Lopende tentoonstelling 'kunstschatten uit de Stichtse Vecht' en buitenplaatsen.

* Drogisterijmuseum (Diependaalsedijk 19) opstapplaats: auto / boot
* Heilig Hartkerk (Breedstraat) opstapplaats: auto
+ Kerk toegankelijk

+ Toren kan worden beklommen

+ In de Pastorie wordt oude film van Maarssen (1957) vertoont
+ Kraam van de Historische kring Maarssen
* Uitvaartcentrum Snijders (Kerkweg 14)

+ Film presentatie over de recente verbouwingswerkzaamheden
+ Uitleg over uitvaarten

* Ned. Hervormde kerk (Kerkweg)

+ Hele dag rondleidingen door gidsen
+ Orgelconcerten: 10.30 uur: Willem Vogel, 11.45 uur: Wilco Gijzen, 15.00 uur: Christiaan Plaat

* Galerie Pygmalion (Langegracht 44): preview van de nieuwe tentoonstelling 'pioniers in de kunst'

* Grafisch atelier (Kuyperstraat 58)

+ Etsen van Stichtse Vecht en Maarssen
+ Demonstratie etsen in sappakken

* Park en Cromelinhof Vechtenstein

+ Rondleidingen door IVN Vecht&plassen door tuin en ijskelder
* Fort Maarsseveen (Herenweg) opstapplaats: auto
+ Presentatie plannen voor het nieuwe Cultuurfort

Tienhoven/Oud Maarsseveen


* Het Olde Regthuys (Ln. v. Niftarlake 101) opstapplaats: auto
* Ned. Hervormde kerk (Ln. v. Niftarlake 97)
+ Tot 15.00 uur toegankelijk!

+ Orgelconcert

* Beeldentuin de Tienhof (Ln. v. Niftarlake 97)
* Streekmuseum Vredegoed (Heuvellaan 7) opstapplaats: auto
+ Voorhuis ook open

Oud-Zuilen:


* Molens Oud-Zuilen: rondleidingen door de molenaars
* Galerie Oud Zuylen (Dorpsstraat 16a)

* Restaurant Belle (Dorpsstraat 12) opstapplaats: auto / boot
* Hervormde Kerk (Dorpsstraat 10)

* Slot Zuylen (Tournooiveld 1)

+ Laatste weekend thema 'trouwen door de eeuwen heen'
+ Tijdens OMD gratis toegang

Startdatum van het evenement 10-09-2011
Einddatum van het evenement 11-09-2011

Locatie: door heel Stichtse Vecht