Nederlanders protesteren tegen wreed Spaans feest met stier


CAS International (Comité Anti Stierenvechten) is mede-organisator van protest

TORDESILLAS, Spanje, 20110906 -- CAS International (Comité Anti Stierenvechten) organiseert samen met de Spaanse politieke partij PACMA een protestactie tegen de wrede traditie ‘Toro de la Vega’ die jaarlijks plaatsvindt in Tordesillas, Spanje. ‘Toro de la Vega’ is een traditioneel feest waarbij een stier opgejaagd wordt door honderden mannen op paarden. Met lange lansen wordt er op het dier ingestoken tot de dood erop volgt. Op 11 September zal men tijdens een ludieke protestactie in Tordesillas lansen door midden breken als teken van afkeuring.

De traditie van ‘Toro de la Vega’ is zeer controversieel in Spanje door het buitenproportionele leed dat de stier moet ondergaan. Veel Spanjaarden zijn van mening dat het evenement verboden zou moeten worden. Zelfs vele stierenvechtenliefhebbers spreken zich openlijk uit tegen dit ‘feest’. Toch heeft het gemeentebestuur van Tordesillas in mei jongstleden de traditie ‘Toro de la Vega’ bestempeld als cultureel erfgoed. Voor dit besluit baseerde men zich op het middeleeuwse karakter van het ‘feest’. Daarnaast heeft hetzelfde gemeentebestuur een verzoek ingediend bij UNESCO om de traditie ‘Toro de la Vega’ op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te plaatsen.    

Inmiddels hebben veel Spaanse bekendheden zich aangesloten bij de campagne tegen ‘Toro de la Vega’ die door PACMA en CAS International is opgezet. Ook zullen dierenwelzijnsorganisaties vanuit heel Spanje zondag naar Tordesillas afreizen om deel te nemen aan deze ludieke protestactie.

CAS International neemt deel aan veel protesten in stierenvechtlanden en zal ook nu,  samen met een aantal Nederlandse vrijwilligers, afreizen naar Spanje om te protesteren in Tordesillas en Valladolid. Marius Kolff, directeur van CAS International, zal langer blijven om ook in Madrid deel te nemen aan het protest.

De ludieke actie in Tordesillas begint om 11.00 uur op de Cañada de Foncastín, de plaats waar de stier twee dagen later, op 13 september, zal worden doodgestoken. Later die dag, om 13.00 uur, vindt een grote demonstratie plaats in Valladolid. Op 13 september vindt een derde protest plaats in Madrid, om 17.00 uur op Plaza del Callao.

CAS International (Comite Anti Stierenvechten)