Ingezonden persbericht


Maastricht, 2 september 2011

PERSBERICHT

Het Parcours concentreert zich!
Opening cultureel seizoen Maastricht - zondag 11 september 2011

Op zondag 11 september a.s. vindt de zestiende editie plaats van Het Parcours: de culturele seizoensopening van Maastricht. Tijdens Het Parcours - dat de officiële start van het culturele seizoen markeert - laten theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen zien wat ze in huis hebben. Het Parcours staat dan ook bol van sprankelende optredens en activiteiten op de beste podia en mooiste plekjes van Maastricht. In 2011 concentreren de Parcoursactiviteiten zich wat meer rondom het centrum. Centrale plek blijft het Vrijthof. Verder loopt de Parcoursroute van het station in de richting van het Vrijthof, dan via het Amorsplein naar het Onze Lieve Vrouweplein, rondom de Helpoort en het Stadspark en via de Sint Pieterstaat en de Hondsstraat weer terug. Toegang is gratis.

Zestiende editie compacter
In 2011 heeft het KOM, Kultureel Overleg Maastricht en initiator van Het Parcours, ervoor gekozen Het Parcours wat meer te concentreren. De route is de afgelopen jaren - ook met de komst van cultuurcentra als De Timmerfabriek en natuurlijk de enorme culturele groei van Plein 1992 alleen maar groter geworden. In programma maar zeker ook geografisch. In de praktijk is gebleken dat door de toch wel aardige loopafstanden veel mensen niet in de gelegenheid waren alle onderdelen van Het Parcours te bezoeken. Centrale plek blijft het Vrijthof. Om Het Parcoursgevoel op straat weer wat meer terug te krijgen, is er dus een 'compactere' route uitgestippeld.

Dat betekent concreet dat de culturele aanbieders en artiesten zelf wat meer de stad intrekken. Dat geldt ook voor KOM-leden als Het Huis van Bourgondië, Toneelgroep Maastricht, Lumière Cinema, Kumulus, Theater aan het Vrijthof en Stichting intro in situ. Het Huis van Bourgondië verruilt de thuisbasis aan Hoog Frankrijk tijdens Het Parcours voor een prachtige locatie nabij het Onze Lieve Vrouweplein: La Bonbonnière. Toneelgroep Maastricht zet een theatercamping op op de Vijfkoppen, Lumière Cinema trekt tijdelijk in bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg, Kumulus is op verschillende plekken in de stad te vinden waaronder het Vrijthof, Theater aan het Vrijthof maakt gebruik van het prachtige buitenpodium bij hen voor de deur en intro in situ is te vinden Op de Thermen.

Vaste gitarist van Peter Gabriël te gast op Het Parcours David Rhodes, gitarist van de Britse zanger Peter Gabriel (hij werkte eerder ook met Paul McCartney, Roy Orbison en Joan Armatrading), is tijdens Het Parcours te zien en te horen met het grensoverschrijdende kunstproject Painting Music. Een spannende kunstperformance die in het kader van VIA2018 / Maastricht en de Euregio Maas-Rijn Culturele Hoofdstad van Europa 2018 wordt aangeboden en eerder te zien was tijdens Across the Borders in Aken en op Festival Cultura Nova in Heerlen. Elke voorstelling is daarbij uniek en per locatie opnieuw geënsceneerd. Rhodes presenteert Painting Music samen met de Britse beeldend kunstenaar Graham Dean. In een uur tijd laten de twee artiesten zien waar improvisatie en inspiratie allemaal toe kan leiden. Tijdens Het Parcours is Painting Music om 14.00 te zien op het Onze Lieve Vrouweplein. Dit jaar jazzpodium op het Onze Lieve Vrouweplein
Het Parcours heeft al een aantal jaren een speciaal jazzpodium op het programma staan. Jazzliefhebbers herinneren zich vast nog wel de nazomerse jazzklanken aan de waterkant bij 't Bassin. Dit jaar zal dit podium voor het eerst meer centraal worden geplaatst en wel op het Onze Lieve Vrouweplein. Het podium opent met een optreden van de vaste gitarist van Peter Gabriël, David Rhodes, die samen met kunstenaar Graham Dean Painting Music op de gevels van het Onze Lieve Vrouweplein presenteren. Daarna treden daar op: het Jusin Trio, Ayla's Quartett, Trio Poultry, Bigband de Vitzkids, Kumulus Bigband en Charlotte Haesen Band.

Parcours autovrij geprolongeerd
Binnen het kader van de Europese Mobiliteitsweek organiseert de Gemeente Maastricht op zondag 11 september inmiddels alweer voor de derde keer Parcours Autovrij: wegens succes geprolongeerd! Tussen 12.00 en 17.00 uur is er geen plaats voor de auto in de binnenstad. Het publiek kan in een autoloze binnenstad genieten van de vele culturele activiteiten. Voor de fietsers komt midden op het Vrijthof wederom een grote fietsenstalling. En niet zomaar een fietsenstalling... fietsers worden daar vanaf 12.00 uur theatraal onthaald door Free Fantasy. Verder zijn de fantasievoertuigen van de Timecruisers te bewonderen: reusachtige gevaarten en steltlopende creaties die ontsnapt lijken te zijn aan de verhalen van Jules Verne en de tijd trotseren.

Van oud naar nieuw tijdens Open Monumentendag
Het thema van de 25ste Open Monumentendag is 'Nieuw gebruik - Oud gebouw' en gaat over herbestemming. Monumenten komen steeds meer op de politieke agenda te staan. En daarmee ook het behoud, de betekenis en herbestemming van monumenten. Maastricht heeft op dit gebied al landelijke bekendheid gekregen met de herbestemming van oude kerkgebouwen zoals de Kruisherenkerk en de Dominicanenkerk en het revitaliseren van bijzondere industriële gebouwen zoals de Timmerfabriek en AINSI in de cementfabriek ENCI. Tijdens de Open Monumentendag zijn er twee bouwplaatsen open voor publiek: het Spaans Gouvernement en het Fort Sint Pieter. Daarnaast is een groot aantal monumenten geopend voor publiek en zijn er verschillende stadswandelingen.

Kijk op www.hetparcours.nl voor het volledige programma van Het Parcours.

Het programma op Het Parcours is mogelijk dankzij de inbreng van de professionele artiesten en kunstinstellingen en amateur-gezelschappen en organisaties uit de gehele provincie en de Euregio. Tijdens Het Parcours zetten ruim 1500 artiesten culturele activiteiten neer op meer dan 30 podia in de stad. De route van Het Parcours zal het publiek leiden langs de verschillende binnen- en buitenpodia en plekken waar het bruist van cultuur en gezelligheid.

////////////////////




Ingezonden persbericht