Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, Rotterdam 9 september 2011

NINA ROOS DEBUTEERT MET VERHALENDBUNDEL 'NEEM OP'
10 jaar na 9/11 en zij als overlevende het heft in eigen handen neemt

Op 11 september 2001 overleefde Nina ternauwernood de aanslagen op de Twin Towers. Zij was destijds werkzaam als model in New York. Nina wilde hierna het heft weer in eigen handen nemen en ging studeren. Op verschillende kunstacademies (Artez, Aki en Rietveld) verdiepte zij zich in diverse media om zich uiteindelijk te richten op tekenen en schrijven. Nu, 10 jaar na '9/11' debuteert zij dezer dagen met haar verhalenbundel Neem op (uitgeverij de Harmonie).

Nina Roos behoort tot de nieuwe 'multi-gatelenteerde' lichting schrijvers van dit moment. Zij wordt geprezen vanwege de wijze waarop zij erin slaagt haar eigen stijl, koers en idioom te combineren tot een literair avontuur. Nina draagt in heldere bewoording voor, waarbij ze het onderhuids ongemak van haar personages feilloos blootlegt.

Nina Roos woont en werkt in Katwijk aan Zee en Rotterdam en is 1981 geboren te Groningen. In september 2005 heeft ze haar eerste publicatie in het Hollands Maandblad met tekeningen. Drie maanden later publiceert zij haar eerste korte verhaal, overigens op aanvraag van de redactie omdat ze uit haar e-mails haar schrijverstalent kunnen aflezen.

Kort erna ontvangt Nina Roos een stimuleringsprijs van uitgeverij Nieuw Amsterdam; zij won in 2010 de Hollands Maandblad Schrijversbeurs, categorie literaire proza; publiceerde diverse korte verhalen en heeft tekeningen- en boekillustraties verzorgd. In oktober ligt haar boek in de winkel en draagt zij voor op o.a. Geen Daden Maar Woorden Festival (8 oktober, Rotterdamse Schouwburg) en Crossing Border Festival (19 november 2011).

INTERVIEW OP LOCATIE NINA ROOS DOOR TWAN HUYS
12/09/01, NEW YORK, NOS JOURNAAL

Nina Roos werd 12 september 2001 voor het NOS journaal geïnterviewd door NOVA-correspondent Twan Huys. Op het moment van de ramp bevond Nina Roos zich in het metrostation direct onder de Twin Towers. Bekijk het interview via onderstaande link. http://nos.nl/archief/2001/vs_ramp/nieuws/september/120901/nederlanders_in_newyork.html