Ingezonden persbericht


HET NATIONALE BALLET

P E R S B E R I C H T
woensdag 31 augustus 2011

DIGITALE TV-KANAAL CULTURA WEEK LANG
IN HET TEKEN VAN HET NATIONALE BALLET


* maandag 12 tot en met vrijdag 16 september 2011
* meer dan 20 documentaires en registraties

* thema-avonden rond Hans van Manen, Rudi van Dantzig en Toer van Schayk
* Gala-avond 50 jaar Het Nationale Ballet integraal en live te zien

Cultura, het digitale themakanaal van de publieke omroep, staat vijf avonden lang in het teken van het 50-jarig jubileum van Het Nationale Ballet. Hoogtepunt is het feestelijke jubileumgala van het gezelschap - in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden - op dinsdag 13 september, dat live en integraal vanuit Het Muziektheater Amsterdam op het cultuurkanaal wordt uitgezonden.

Op de andere avonden wordt een overzicht getoond uit de rijke geschiedenis van Het Nationale Ballet, onder meer middels documentaires over het gezelschap en registraties van een aantal belangwekkende choreografieën uit het repertoire.

Programma

Maandag 12 september
De eerste avond start met de Close Up-documentaire die regisseur Roel van Dalen in 2002 over Het Nationale Ballet maakte, gevolgd door Jellie Dekkers documentaire Mevrouw! (2009) over Sonia Gaskell, de oprichtster van Het Nationale Ballet. Verder een registratie uit 2005 van Who Cares? van choreograaf George Balanchine (1904-1983), die wordt gezien als een van de grootste dansvernieuwers van de twintigste eeuw en geldt als inspirator voor het werk van Hans van Manen. Ook is een interview van Inge Diepman uit 1998 te zien, waarin zij dansers van het Nationale Ballet aan het woord laat voor de toenmalige reeks Buitengewoon gezelschap.

Dinsdag 13 september
Live en integraal. Registratie vanuit Het Muziektheater Amsterdam van het groots en feestelijk Gala ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Het Nationale Ballet.

Woensdag 14 september
Thema-avond rond Hans van Manen, met de Close Up-documentaire Meester van de beweging: Twaalf stappen in het paradijs (1997) ook videoregistraties van Twilight, Trois Gnossiennes, Corps en Live/Life.

Donderdag 15 september
Thema-avond rond Rudi van Dantzig met onder meer registraties van zijn choreografie Voorbij gegaan, het duet dat Van Dantzig speciaal voor Alexandra Radius en Han Ebbelaar creëerde ter ere van hun 20-jarig dansjubileum uit 1979, en Vier Letzte Lieder (1977). Verder de documentaire Sonja Barend met... Rudi van Dantzig uit 2003 waarin de presentatrice Van Dantzig volgt bij de coaching van dansers Igone de Jongh, Altin Kaftira en Victor Mateos Arellano; de documentaire De Verbeelding, over het repetitieproces van Van Dantzigs creatie Romeo en Julia; en de aflevering Balletdanser, in het voetspoor van Het Nationale Ballet (1977) uit de reeks Van Beroep in regie van René van Gyn.

Vrijdag 16 september
Thema-avond rond Toer van Schayk. Van Toer van Schayk, die dit jaar zijn vijfenzeventigste verjaardag viert, zijn registraties te zien van Eerste lugtige plaatsing (1979), The art of saying bye bye (1973) en 7e symfonie (1986), Verder de korte dansfilm Viool in de nacht (2010) van regisseur Altin Kaftira, en de documentaire Typisch Toer uit 2000, ter gelegenheid van Toer's 30-jarige jubileum als choreograaf. Van Krzysztof Pastor, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, wordt de registratie van zijn choreografie Stop it (2004) getoond. De themaweek wordt afgesloten met de documentaire Schijnbewegingen - over voetbal en dans (1988), waarin Frits Barend spreekt met Rudi van Dantzig en Johan Cruijff. Hun pupillen, voormalige spitsspeler van het Nederlands Elftal, Ajax en AC Milan Marco van Basten en eerste solist van Het Nationale Ballet Clint Farha, laten al voetballend en dansend zien dat er veel overeenkomsten zijn tussen de bewegingen die een voetballer en een danser maken.

*** einde persbericht ***