Rijksvoorlichtingsdienst

Politiek en samenleving verbinden

Politiek en samenleving verbinden

In februari 2010 presenteerde de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) zijn advies 'Vertrouwen op democratie'. Dat was het startpunt voor een discussie. Met de bundel 'Horizontaal met verticaal verbinden; de reactie op de reacties op Vertrouwen op democratie' wil de Rob deze discussie voorlopig afronden.

De Raad wilde weten of zijn analyse werd gedeeld en welke oplossingen voor een beter functionerende democratie kansrijk waren. Is de samenleving gehorizontaliseerd? Dreigen verticaal georganiseerde instituties zoals 'de' politiek los te komen te staan van de samenleving? En hoe kan de verbinding tussen politiek en samenleving een nieuwe impuls krijgen? Op eenentwintig bijeenkomsten in het land, van Groningen tot Middelburg en van Enschede tot Amsterdam discussieerden ruim 1000 mensen over het functioneren van onze democratie. De discussie werd ook gevoerd op een speciale website, op blogs en in wetenschappelijke publicaties. In de (geschreven) media was er bovendien ruim aandacht voor het advies.

In de bundel 'Horizontaal met verticaal verbinden' staan de reacties centraal en ze worden voorzien van commentaar. De analyse blijkt door velen te worden gedeeld. Over de oplossingsrichtingen (waaronder meer vormen van directe democratie) is meer discussie. De reacties zijn voor de Raad aanleiding om nieuwe onderwerpen op de agenda te zetten, zoals de kloof in politiek vertrouwen tussen hoog- en laagopgeleiden.