Wetterskip Fryslân


Wetterskip Fryslân past `beweidingsregeldag' aan

maandag, 12 september 2011
Woensdag 14 september 2011 is het `beweidingsregeldag' bij Wetterskip Fryslân. Op deze dag controleren waterschapsmedewerkers extra op het naleven van de regels die er gelden voor beweiding van de boezemkaden. Door de natte weersomstandigheden krijgt de inspectie dit jaar wel een ander karakter. Er zal nu vooral ook aandacht in het veld zijn voor goed waterbeheer.

Een keer per jaar legt het waterschap de nadruk op de naleving van de beweidingsregels van oevers en kaden. De regels zijn er om de boezemkaden te beschermen en in stand te houden. "Controle op deze regels is van belang vanwege de grote waarde van de kaden. Wetterskip Fryslân investeert fors in het onderhoud en herstel ervan om het achterland en de inwoners te beschermen tegen wateroverlast", zegt dagelijks bestuurslid Roel de Jong van Wetterskip Fryslân.

Door de natte zomermaanden letten de rayonbeheerders en andere medewerkers van het waterschap bij de controle nu vooral op het waterbeheer. "Onze mensen lopen langs gemalen en stuwen en kijken of het water overal goed wegloopt. Een goede doorstroming van de watergangen is door de vele neerslag erg belangrijk", aldus De Jong.

De beweidingsregels houden globaal in dat grootvee in principe op de boezemkaden mag komen, tenzij het door bijvoorbeeld natte weersomstandigheden schade aan de kaden aanbrengt. Voor het afscheiden van vee moet gebruik worden gemaakt van demontabele afrasteringen. Het buitentalud is verboden voor alle soorten vee, met uitzondering van schapen. Deze dieren mogen tot 70 centimeter van de waterlijn grazen als er een goede afrastering staat. Onder deze laatste voorwaarden is op het zogenaamde voorland beweiding voor al het vee wel toegestaan. Op hooggelegen gronden waar geen herkenbaar kadelichaam aanwezig is, mag het vee overal grazen als ze geen schade aan de oever kunnen aanrichten. De beweidingsregels zijn na te lezen op de website van Wetterskip Fryslân: www.wetterskipfryslan.nl .