Borrelshops in overtreding

Persbericht van Slijtersunie

'Borrelshops houden zich niet aan de Drank- en Horecawet', aldus Ron Andes, voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie, de brancheorganisatie voor slijters.

Andes hield zijn publiek tijdens de Nationale SlijterDag in Houten voor dat borrelshops op grote schaal in overtreding zijn, omdat deze winkels doorgaans niet permanent bemand zijn. De wet schrijft dat wel voor.

Borrelshops zijn verkooppunten voor sterke alcohol houdende dranken, die vaak niet groter zijn dan de wettelijke minimumoppervlakte van 15m2. Deze verkooppunten zijn gekoppeld aan supermarkten, die zelf geen sterke drank mogen verkopen. De supermarkten houden de kosten van de borrelshops zo laag mogelijk door personeel uit de supermarkt tevens dienst te laten doen in de borrelshop. Op die manier is er geen permanente bezetting van de borrelshop maar wordt volstaan met 'even een klant helpen', terwijl dat wettelijk verboden is.

'Tijdens de recente behandeling van de Drank- en Horecawet in de Tweede Kamer werd voortdurend gehamerd op het feit dat er onvoldoende handhaving plaats vond van de Drank- en Horecawet', zegt Andes en hij vervolgt: 'Onbegrijpelijk is in die lijn dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit nog altijd niet optreedt tegen borrelshops. Dat klemt temeer omdat de overheid zegt dat zij de verkrijgbaarheid van alcohol wenst terug te dringen. Het toenemend aantal borrelshop bewerkstelligt het tegenovergestelde.'

De woorden van Andes gingen vooraf aan de Verkiezing van de beste slijterij van het jaar 2011. De prijs ging dit jaar naar slijterij 't Fust in Hoorn, een onderneming met een mooi breed assortiment, met vakkundige prettige verkopers.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt contact opnemen met Ron Andes, telefoonnummer 06-34345222.

Artikel 24 Drank- en Horecwat
1.Het is verboden een horecalokaliteit of slijtlokaliteit voor het publiek geopend te houden, met uitzondering van een lokaliteit in beheer bij een rechtspersoon als bedoeld in artikel 4, indien in de inrichting geen leidinggevende aanwezig is die vermeld staat op een vergunning met betrekking tot die inrichting of een andere vergunning van dezelfde vergunninghouder. Met betrekking tot rechtspersonen als bedoeld in artikel 4 geldt, dat aanwezig is ofwel de leidinggevende die vermeld staat op een vergunning met betrekking tot die inrichting of een andere vergunning van dezelfde vergunninghouder, ofwel een andere op dit gebied gekwalificeerde persoon als bedoeld in artikel 9, eerste lid. Voor deze laatste categorie rechtspersonen geldt deze aangepaste voorwaarde slechts op momenten dat alcoholhoudende drank wordt geschonken.




Razende Robot Reporter