Project Gemeente Westland

Inschrijving arbeidsmigranten

Westland schrijft arbeidsmigranten in de gemeentelijke basisadministratie in

Arbeidsmigranten in Westland
Greenport Westland is met haar internationale glastuinbouwsector een belangrijke economische motor van Nederland. Om die motor draaiende te houden zijn vele arbeidsmigranten werkzaam in Westland. Op 25 januari 2011 heeft de gemeenteraad besloten dat zij behandeld moeten worden als inwoners van de gemeente. Door inschrijving verkrijgen de arbeidsmigranten alle rechten en plichten die iedere ingeschrevene heeft. Inschrijven in de GBA is verplicht voor iedereen die voornemens is langer dan 4 maanden in Nederland te verblijven.

Westland schrijft als eerste gemeente grootschalig in De gemeente Westland is de eerste gemeente in Nederland die de registratie van arbeidsmigranten op grote schaal, met maatwerk, aanpakt. Inschrijving is noodzakelijk om uitbuiting, fraude en illegaliteit tegen te gaan en een gezond en eerlijk arbeidsklimaat te houden.Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het inzichtelijk maken van de woon- en verblijfplaats van deze voor de glastuinbouw zo belangrijke groep arbeidskrachten. Inschrijving verbetert rechtspositie van de arbeidsmigranten en geeft de gemeente inzicht in het aantal arbeidsmigranten die in Westland verblijven. Op die manier kan de gemeente beter handhaven bij eventuele problemen en haar beleid afstemmen op al haar inwoners.

Samenwerking met werkgevers/uitzendorganisaties basis succes Het inschrijven doen wij in samenwerking met de brancheorganisaties Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) en Westlandse Vereniging van Uitzendbureaus (WVU) en de uitzendondernemingen. Beide organisaties maken zich samen met de gemeente sterk voor de verbetering van de positie van arbeidsmigranten en werken mee aan de inschrijving. Om het de arbeidsmigranten en de werkgevers zo makkelijk mogelijk te maken, zal inschrijving plaatsvinden op de locaties waar zij wonen of werken. Hierbij is ook een adviseur van Poolse afkomst aanwezig die de vragen van de arbeidsmigranten over de procedure en de consequenties van inschrijving kan beantwoorden.

Na de inschrijvingen in hotels, is de gemeente de andere uitzendondernemingen aan het benaderen. Ook daar gaat de gemeente, in samenwerking met de branche, 'inschrijven op maat', met zo min mogelijk administratieve lasten voor de werkgever en de arbeidsmigrant. Individuele inschrijving op het gemeentekantoor in Naaldwijk blijft ook mogelijk.

Politiek debat
Arbeidsmigranten zijn op dit moment een belangrijk onderwerp in het politieke debat in Nederland. Het kabinet scherpt de regels aan om problemen aan te pakken, die verbonden zijn met de arbeidsmigratie . Op 15 april j.l. stuurde minister Kamp een brief hierover aan de Tweede Kamer. De gemeente Westland heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze brief. Hierin worden maatregelen voorgesteld op het gebied van registratie, werk en inkomen, huisvesting en handhaving, inburgering en onderwijs, en terugkeer.

Relevante links:
Voor werkgevers
Voor werknemers