Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

Monument met groen dak in Zuid

12 september 2011

Een dakterras is voor veel Amsterdammers het meest bezochte stukje buitenlucht. En dus heb je daar liever iets groens liggen dan een eindeloze grindvlakte. Alice en Paul wonen in een monument in de Rivierenbuurt en hebben op het dak hun eigen oase laten aanleggen.

Als je in een monument woont ben je aan veel regels gebonden. Dit heeft ze er niet van weerhouden om op het dakterras een groot sedum (vetplanten) dak aan te leggen. Mét een omgevingsvergunning en subsidie van het stadsdeel.

groen dak

Alice: `Wij zijn erg blij met de aanblik die ons groene dak biedt. Bijen en hommels landen op het veld van witte, gele en roze bloemetjes. Ons zoontje van drie kan vrolijk rondrennen over het veld met gekleurde vetplanten. Een mooi ruimtelijk effect geeft het feit dat wij ook buiten ons veiligheidshek het tapijt van sedum aan lieten leggen. Zo zitten we tussen het groen met uitzicht op de Amstel, de Zuid-As en het centrum.

Het sedum is onderhoudsvriendelijk. De eerste maanden kun je hier en daar eventueel wat gras weghalen. Maar tijdens lange hete zomerdagen verdort het gras en blijft een rood en geelachtig veld over. Voor de rest is er geen omkijken naar!

groen dak

Onze benedenburen zijn ook te spreken over het groene dak, zij hebben geen wateroverlast meer gehad tijdens de afgelopen hevige regenbuien. Een direct bewijs van het voordeel van een groen dak dat het hemelwater grotendeels vast kan houden. Wij hebben het werk laten uitvoeren door de firma Groendak en daar waren wij heel tevreden over.

We moesten, ondanks dat er al een oude terrasvergunning was, voor het groen dak weer een vergunning aanvragen. Daar moest een constructieberekening bij, om aan te tonen dat de dakconstructie sterk genoeg is om het sedum te kunnen dragen. Dat duurt lang en kost geld. Dus in totaal vanaf de eerste offerteaanvragen bij diverse aannemers tot en met de aanleg duurde het 6 maanden. Ons advies voor groen dak geïnteresseerde is om reeds in de vroege herfst met de aanvraag om een vergunning te beginnen zodat ze al in de lente volop kunnen genieten van het aangelegde groen.

Terugblikkend op het prachtige resultaat is het de investering en tijd die nodig was om het aan te laten leggen zeker waard."

Ook een groen dak?

Stadsdeel Zuid heeft nog subsidie beschikbaar. Dus wilt u ook een prachtig dak; kijk voor meer informatie op
www.zuid.amsterdam.nl/subsidies. Subsidie is beschikbaar tot een maximum van EUR 50,- per m2.