Gemeente De Bilt


12-09-2011

Ouderen toerusten zodat ze via Skype contact kunnen onderhouden met familie, vrienden, en - eventueel - zorgverlenende instellingen. Dat is de opzet van Zie je zo!.

Een project van de gemeente De Bilt waarin scholieren ouderen op weg helpen bij het gebruik van dit moderne communicatiemiddel.

Jong geleerd, oud gedaan

Skype is een gratis computerprogramma waarmee je kunt communiceren met iedereen die ook Skype op zijn computer heeft. Met een webcam is het mogelijk elkaar ook te zien. Het project Zie je zo! heeft tot doel dat meer Biltse ouderen Skype gaan ontdekken en benutten. Om het ze makkelijk te maken, gaan jongeren thuis bij ze op bezoek om skype op de computer te installeren. Ze sluiten meteen een webcam aan, die de ouderen gratis ontvangen, en ze laten zien hoe Skypen werkt. Kort na hun bezoek leggen de jongeren Skypecontact met de oudere, om te zien of het contact goed tot stand komt. Ten slotte brengen ze nog een bezoek aan huis om waar nodig nog vragen te beantwoorden.

Maatschappelijke stage

Jongeren kunnen meedoen aan Zie je zo! in het kader van hun maatschappelijke stage. Het gaat dan niet alleen om de feitelijke handelingen zoals het installeren van Skype, maar ook om de sociale vaardigheden die ze hier bij op doen. Verschillende scholen binnen de gemeente nemen hier aan deel.

Uitkomst

Voor de zomer heeft een pilot plaatsgevonden met een klein aantal ouderen. Zij zijn erg enthousiast over het project en geven aan skype vaak te gebruiken. Ook de betrokken jongeren vonden het leuk om te doen. Achterliggende gedachte van Zie je zo! is dat Skype voor veel ouderen een uitkomst kan zijn, omdat ze thuis van achter de computer contact kunnen leggen met familie, vrienden en kennissen. Ook als die ver weg zijn. Daarnaast kan Skype ook een middel zijn voor hulp op afstand, omdat het een middel kan zijn om contact te onderhouden met hulpverleners of mantelzorgers.

Stimuleringsprijs

Het project Zie je zo! wordt uitgevoerd door Alleato. Voor dit project heeft Alleato een NUZO-stimuleringsprijs ontvangen. NUZO, het Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen typeert Zie je Zo als een aansprekend voorbeeld van een `project van deze tijd'.

Website

Ouderen die aan het project mee willen doen kunnen meer informatie vinden om www.ziejezo.org. Op deze website kunnen zij zich ook aanmelden. Iedereen woonachtig in de gemeente De Bilt, ouder dan 60 en in het bezit van een computer met internetverbinding kan aan Zie je zo! meedoen. Het aantal aanmeldingen is echter wel beperkt. Om deelname aan Zie je zo! te stimuleren ontvangen 2000 inwoners van boven de 60 jaar verspreid over de hele gemeente de komende week een uitnodiging per brief.

MENS

Zie je zo! is een project van MENS. MENS streeft naar zo lang mogelijk zelfstandig wonen in een vertrouwde omgeving, met betrouwbare hulp en behoud van regie over het eigen leven. Samenwerkende partijen en inwoners van de gemeente De Bilt ontwikkelen een verantwoord en op maat toegesneden pakket aan diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Bilthoven, 12 seeptember 2011