Gemeente Tilburg

Persbericht
12 september 2011

Impulsplan voor Kruiden- en Kleurenbuurt

Focus op schoolloopbaan kinderen en participatie voor volwassenen

Het college heeft afgelopen dinsdag het impulsplan voor de Kruiden- en Kleurenbuurt vastgesteld. Het plan richt zich onder meer op de schoolloopbaan van kinderen. Ook staan in het plan acties om jongeren en volwassenen te helpen richting een opleiding of werk. Onder andere via het Werkpunt in 't Kievitslaer. Het plan is opgesteld door bewoners, woningcorporaties, MOM Tilburg, Brede School Tilburg, ROC, IMW, Twern, Thebe en de gemeente.

"De energie en de samenwerkingsbereidheid in de buurt is er volop", aldus wethouder Jan Hamming (wijkimpuls). "Bewoners doen en denken mee via onder andere de Wijkraad Bosrijk en de Klankbordgroep 3West. Nu het plan er ligt blijven we bewoners betrekken. Die betrokkenheid is belangrijk, we gaan samen werken aan sociale stijging."

Activiteiten

De komende jaren wordt de aanpak die er in de wijk is voortgezet. Een aantal activiteiten zijn al gestart. Zo zijn er via MOM@Work 43 mensen uit de wijk aan het werk geholpen, zijn 11 vrouwen weer actief via het project "Iedereen doet mee...". Werken en leren staat centraal in het onlangs geopende Werkpunt.

Er is veel aandacht voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), zodat kinderen goed voorbereid starten op de basisschool. Voortijdige schoolverlaters die zich niet zelf melden voor een traject naar werk of vervolgopleiding, worden opgespoord en met de nodige hulp begeleid. In het kader van armoedebestrijding is er hulp bij het op orde brengen van de thuisadministratie via vrijwilligers van de Twern en Humanitas. De woningcorporaties gaan woningen energiezuiniger maken. Daarnaast wordt een aanpak ontwikkeld ter preventie van schulden bij jongeren.

Achtergrond

In het Impulsplan Kruiden- en Kleurenbuurt staan de maatregelen waarmee de gemeente de impulsdoelen voor de wijk wil bereiken: jongeren doen het goed op school en halen een diploma, elk huishouden heeft een kostwinner en inwoners leven boven de armoedegrens. Uit gesprekken met bewoners werd duidelijk waar extra inzet nodig is op het gebied van onderwijs en jeugd, armoede en werk.

---