Gemeente Enschede

Succesvolle samenwerking Werkplein Enschede en Hartman

Vier werkzoekenden doorgestroomd naar reguliere baan na opdoen werkervaring.

Moeilijk plaatsbare werkzoekenden weer aan het werk helpen. Dit is het uitgangspunt van de samenwerking van Werkplein Enschede en Hartman Outdoor Products B.V.. Op 31 augustus is het traject afgesloten waarbij elf werkzoekenden werkervaring hebben opgedaan als magazijnmedewerker. Vier deelnemers zijn inmiddels doorgestroomd naar een andere reguliere baan en vier deelnemers kunnen bij het bedrijf blijven werken. Doel van de samenwerking was dan ook het opdoen van werkervaring, waardoor werklozen een grotere kans maken op een reguliere baan.

Wethouder Werk & Inkomen Myra Koomen is enthousiast over de samenwerking. "Het biedt voor beide partijen voordelen. Hartman kan gemotiveerde krachten inzetten tijdens drukke perioden en werknemers doen waardevolle ervaring op. Dat er inmiddels vier kandidaten elders een aanstelling hebben, is een prachtig resultaat. Het laat zien hoe we als gemeente en Werkplein succes kunnen boeken door de vraag van werkgevers als uitgangspunt te nemen. Natuurlijk staat het belang van de werknemer ook centraal. We proberen samen met Hartman het positieve uit hen te halen. Dit gevoel dringt ook door in de huiselijke situatie. Ik heb veel vertrouwen in deze werkwijze en verwacht dat dit in de toekomst nog veel meer concrete successen gaat opleveren."

Hartman
Voor Hartman biedt de samenwerking een overduidelijke meerwaarde. "Het Werkplein heeft echt met ons meegedacht", vertelt manager Henri Brookhuis van Hartman. "Werkcoaches hebben vooraf gekeken of de kandidaten geschikt zijn. Dit zorgt ervoor dat wij direct in contact komen met geschikte kandidaten. De uiteindelijke deelnemers hebben voor ons dan ook een belangrijke rol vervuld de afgelopen periode. Aan de andere kant ontwikkelen zij zich enorm. Ze komen vaak te vroeg op hun werk. Dat geeft wel aan dat ze het werk belangrijk en leuk vinden. We zetten ook een mentor in die de mensen begeleidt en bijspijkert waar nodig. Een dankbare functie. Uiteraard proberen we deze mensen zelf te behouden, maar als er niet voldoende werk is ondersteunen we bij de bemiddeling naar een andere werkgever. Het doel is om de werkzoekenden aan het werk te helpen."

Traject
Begin januari zijn vijftien moeilijk plaatsbare werkzoekenden met een WWB/WIJ uitkering gestart met een traject bij Hartman. Na een maand proeftijd hebben de geschikte deelnemers een detacheringsdienstverband voor zes maanden aangeboden gekregen via uitzendbureau Tempo Team. Doel is dat deelnemers hun werknemersvaardigheden ontwikkelen, werkervaring opdoen, hun netwerk vergroten en hun CV verbeteren. In 2010 heeft een vergelijkbaar traject ervoor gezorgd dat zes mensen zijn doorgestroomd naar langdurige arbeid bij andere werkgevers. Daarnaast biedt Hartman het hele jaar door speciale `arbeidfitplekken` aan voor jongeren. Deze plekken passen binnen het principe van Klimop-banen en zijn gericht op het opbouwen of behouden van werknemersvaardigheden en arbeidsritme.

Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak
De samenwerking met Hartman sluit aan op de Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak. Deze aanpak houdt onder andere in dat de werkgever een belangrijke rol rol krijgt bij het terugbrengen van de werkloosheid in de stad. Doel is om het talent van werkzoekenden te koppelen aan de behoefte van de werkgevers. De belangen van de werkgever worden hierbij voorop gezet. De gemeente Enschede wil steeds meer een HR-functie vervullen door te bemiddelen tussen werkzoekenden en werkgevers. Het in kaart brengen van talenten en beperkingen van werkzoekenden en stimuleren van scholing speelt hierbij een belangrijke rol.