Gemeente Barendrecht

Goedemiddag,

Crisisoefening en onderhoud aan computersysteem
Maandag 12 september: beperkte dienstverlening

BARENDRECHT (maandag 5 september 2011) - Op maandag 12 september 2011 is de dienstverlening van de gemeente Barendrecht beperkt. Op die dag vindt een grote crisisoefening plaats. Daarnaast moet noodzakelijk onderhoud uitgevoerd worden aan het computersysteem. Om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken is ervoor gekozen de oefening en het onderhoud op 12 september te combineren. Dit betekent dat de balies deze maandag gesloten zijn en de avondopenstelling vervalt. Zo kunnen op die dag bijvoorbeeld geen reisdocumenten, rijbewijzen en uittreksels uit het register worden uitgegeven. Het gemeentehuis is van 9.00 tot 17.00 uur wel telefonisch bereikbaar. Het afvalaanbiedstation is geopend van 7.30 tot 16.00 uur.

Bij een ernstig incident of ramp vervult naast de brandweer, politie en ambulancediensten ook de gemeente vaak een belangrijke rol. De gemeente beschikt over een eigen crisisorganisatie, die op elk gewenst moment geactiveerd kan worden. Gemeenten zijn tijdens een crisis verantwoordelijk voor de bevolkingszorg. Deze bevolkingszorg gaat veel verder dan de dagelijkse taken van de gemeente. Tijdens een groot incident is de gemeente verantwoordelijk voor vijftien deelprocessen. Voorbeelden hiervan zijn pers- en publieksvoorlichting, opvang en verzorging van personen die betrokken zijn bij het incident, registratie van schade en bijzondere uitvaartzorg. Deze processen zijn erop gericht om de bevolking tijdens het incident bij te staan en te beschermen en uiteindelijk terug te kunnen keren naar de situatie van voor het incident.

Trainen en oefenen
Om ervoor te zorgen dat medewerkers van de gemeente Barendrecht goed voorbereid zijn op hun taak tijdens een crisissituatie is het belangrijk dat zij regelmatig trainen en oefenen. Daarom organiseert de gemeente op maandag 12 september 2011 in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) een multidisciplinaire crisisoefening. Dit betekent dat een groot en realistisch incident in scène gezet wordt. Daaraan leveren ruim 130 medewerkers van de gemeente, 150 vrijwilligers, 50 lotusslachtoffers, 25 medewerkers van de VRR en 20 waarnemers een bijdrage. De oefening speelt zich voornamelijk af binnen het gemeentehuis. Een deel van de medewerkers oefent ook buiten het gemeentehuis.

Risico's in omgeving
De risico's in de samenleving nemen toe en worden steeds complexer. Dat geldt ook voor Rotterdam-Rijnmond. De gemeente Barendrecht maakt deel uit van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Naast de snelwegen A15 en A29, de treinsporen waarop veel gevaarlijke stoffen vanuit geheel Europa vervoerd worden, de Oude Maas als belangrijke waterweg heeft Barendrecht te maken met de nodige bedrijvigheid. Gecombineerd met een hoge bevolkingsdichtheid brengt dit gevaren met zich mee. Het is dan ook van groot belang dat doorlopend aandacht wordt besteed aan de beheersing van de aanwezige gevaren.




Gemeente Barendrecht