Gemeente Tilburg

Bouw nieuwe brug Piushaven van start

De bouw van de nieuwe brug over de Piushaven start maandag 12 september a.s. en is in april volgend jaar klaar. De brug, een ontwerp van kunstenaar/architect John Körmeling, komt aan het eind van de Wethouder Baggermanlaan te liggen, ter hoogte van het voormalige Saan terrein/Havenmeester II. De Wethouder Baggermanlaan is de nieuwe weg die de Ringbaan-Zuid met de Havendijk-Noord verbindt. De weg en brug worden aangelegd om het Piushavengebied bereikbaar te houden na de komst van nieuwe bewoners en bedrijvigheid.

Om plaats te maken voor de brug moeten eerst enkele bomen gekapt worden aan weerszijden van de haven. In totaal gaat het om zeven bomen. Dit najaar bouwt het aannemersbedrijf eerst de 'onderbouw' van de brug. Op beide oevers worden de landhoofden gebouwd en in het water worden twee paalconstructies gemaakt. Medio oktober beginnen hiervoor de heiwerkzaamheden. In het voorjaar van 2012 wordt de 'bovenbouw' van de brug gebouwd. De onderdelen van de stalen constructie van de brug worden eerst op locatie van de aannemer gebouwd en na de jaarwisseling in de Piushaven geplaatst. De brug is medio april 2012 klaar.

Ophaalbrug
De stalen ophaalbrug krijgt twee rijstroken, met aan beide zijden een voetpad en een fietspad. De markante nieuwe brug verwijst naar het verleden van de Piushaven en lijkt op een havenhijskraan. De ophaalconstructie komt op de noordelijke oever te staan. Doordat het ontwerp 'open' is, hebben wachtenden ook als de brug geopend is zicht op de passerende schepen. Ontwerper Körmeling noemt zijn ontwerp dan ook een ' begroetingsbrug'. Op het meebewegende ballasthuis komt in wit verlichte letters 'Piushaven' te staan.

Europese subsidie
Voor de ontsluiting van het havengebied met de brug en de Wethouder Baggermanlaan heeft het project Piushaven 1,6 miljoen aan Europese subsidie gekregen uit het subsidieprogramma OP-Zuid. OP-Zuid is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, met inbegrip van de steden Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. De activiteiten waarvoor OP-Zuid subsidie verstrekt, worden medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.