Rijksvoorlichtingsdienst

Britten steunen overleg over integratie EU-burgers

Het Verenigd Koninkrijk staat open voor de ambitie van het Nederlandse kabinet om in Europees verband het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden en kansen om in het kader van het algemene integratiebeleid ook maatregelen te treffen met betrekking tot de integratie van EU-onderdanen. Dat bleek na overleg dat minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag in Londen had met onder anderen zijn Britse ambtgenoot Theresa May en de Britse minister van Immigratie Damian Green. Het kabinet is voorstander van een discussie binnen de EU over de inburgering en integratie van ook EU-burgers in andere lidstaten met het oog op het toegenomen gebruik van het recht op vrij verkeer en de sociale problemen die dat soms met zich meebrengt. In Nederland varieert dat van taalproblemen en uitbuiting tot overlast door overbewoning.

Zowel voor Nederland als voor het Verenigd Koninkrijk is de integratie en inburgering van burgers uit Midden- en Oost-Europa een belangrijk punt. De Britse minister verwelkomt het voorstel van minister Donner om in de nabije toekomst een bijeenkomst te organiseren over dit thema. Daarvoor zal minister Donner nog dit jaar ook de steun vragen aan Duitsland en Frankrijk. Verder heeft minister Donner tijdens het overleg de gevolgen van het Associatieverdrag met Turkije voor inburgering onder de aandacht gebracht.

Ter oriëntatie op de agenda voor burgerschap sprak minister Donner in Londen ook met de verantwoordelijk ministers Francis Maude (Cabinet Office) en Eric Pickles (Communities and Local Government). Recent is in het Verenigd Koninkrijk - net als in Nederland - de nadruk komen te liggen op het belang van het versterken van burgerschap. Met veel belangstelling heeft minister Donner vandaag kennis genomen van de zogenoemde 'community trusts' formule in de wijken. Hierbij krijgt een maatschappelijke onderneming op lokaal niveau de mogelijkheid te investeren in publieke diensten en in zaken die van belang zijn voor de bewoners. Dat varieert van de aankoop van een bibliotheek, het aanbieden van diensten als taalcursussen of het organiseren van een wekelijkse markt. Dankzij deze structuur kan de maatschappelijke onderneming geld verdienen om vervolgens andere faciliteiten in de wijk te ondersteunen en te behouden.

In Nederland wordt met gemeenten, maatschappelijke organisaties en burgers gewerkt aan de 'agenda burgerschap'. Deze agenda moet er in Nederland voor zorgen dat burgers zelf meer mogelijkheden krijgen om de eigen verantwoordelijkheid op te pakken.