Syntens

Het RDM Campus Innovation Network organiseert op dinsdag 13 september 2011 een lezingenprogramma over Smart Energy. De traditionele opwekking van energie door het gebruik van aardgas, olie en steenkool zal in de komende jaren minder vanzelfsprekend worden. Waarom zouden we doorgaan met het verstoken van steeds duurder wordende fossiele brandstoffen, waarbij we niet alleen voor de brandstof betalen maar ook nog eens voor de uitstoot van de CO2 die bij de verbranding ontstaat - in geld en mogelijke klimaatgevolgen? Er zijn alternatieven die schoner zijn en op den duur ook (veel) goedkoper. Daar zijn al heel wat voorbeelden van die op andere gebieden en op grotere schaal kunnen worden nagevolgd. Het gaat daarbij vooral om het slimmer omgaan met de energie die we hebben, om het beter organiseren van de energievoorziening, om innovatie dus. Sigrid Bollwerk, zelfstandig adviseur op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit en voormalig lector Smart Energy bij Hogeschool Rotterdam, en Thérèse van Gijn, strategisch adviseur en projectmanager duurzame gebiedsontwikkeling bij de unit sustainability van DHV, praten u bij over bovengenoemde zaken en informeren u over de laatste ontwikkelingen op het gebied van 'Smart Energy'. De lezing vindt plaats van 15.30 tot 17.00 uur op RDM Campus in Rotterdam. De bijeenkomst wordt afgesloten met een netwerkborrel. Geïnteresseerden kunnen zich, ter kennismaking met het Innovation Network, kosteloos aanmelden voor deze lezing via www.rdmcampus.nl/lezingen.

Lezing mw. ir. S. Bollwerk

De lezing van Sigrid Bollwerk heeft als thema 'Een strategische kijk op de energievoorziening van Rotterdam in 2025; wat zijn de trends, de issues en waar moet u (en uw organisatie) de komende jaren op inspelen?'. Onze huidige energievoorziening is gebaseerd op een overschot van goedkope fossiele energie. De toekomst wordt bepaald door schaarste en door het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat lijkt een bedreiging, maar in feite biedt het nieuwe kansen. In deze presentatie wordt geschetst hoe onze energietoekomst eruit zou kunnen zien en welke strategieën mogelijk zijn om daar het beste op in te spelen. Meer informatie over Sigrid Bollwerk vindt u op www.rdmcampus.nl/lezingen.

Lezing mw. drs. T.A.Y. van Gijn-Bruggink

De lezing van Thérèse van Gijn heeft als titel 'Bent u koploper, meeloper of staat u stil?!'. Bedrijven weten inmiddels dat energiekosten en energiezekerheid zaken zijn waar de komende jaren veranderingen in plaatsvinden. Hoe pak je dat als mkb-bedrijf aan, wat moet beslist worden en waar kijk je naar? Dat vraagt een andere manier van denken in management, maar ook keuzes over samenwerking binnen een gebied, bedrijventerrein of verzamelgebouw. U wordt meegenomen in enkele ervaringen, de kansen en valkuilen uit de praktijk. Meer informatie over Thérèse van Gijn vindt u op
www.rdmcampus.nl/lezingen.

Brug tussen kennis en bedrijfsleven

Innoveren is dé sleutel om de (internationale) concurrentie voor te blijven. Innovatie vraagt om kennis. Op RDM Campus komen kennisinstellingen en bedrijfsleven samen en wordt in een open omgeving gewerkt aan innovaties. De sectoren waar RDM Campus zich op richt zijn bouw, mobiliteit, energie, maintenance, design en architectuur. Het jaarprogramma van het RDM Campus Innovation Network omvat onder meer lectoren/hooglerarenlezingen over deze onderwerpen. Het Innovation Network is hét platform waar u nieuwe kennis opdoet, best practices uitwisselt met collega's en natuurlijk volop kunt netwerken. Meer informatie over het Innovation Network of aanmelding voor het lidmaatschap is te vinden op www.rdmcampus.nl/innovationnetwork.

Over RDM Campus

RDM Campus is een unieke locatie met een uniek concept: Research, Design & Manufacturing. Onder dit motto komen op de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij kennisinstellingen en bedrijfsleven samen. De ambitie van RDM Campus is duidelijk: uitgroeien tot hét regionaal kennis- en innovatiecentrum binnen de thema's bouw, mobiliteit, energie, maintenance, design en architectuur. RDM Campus is een samenwerking tussen Albeda College, Hogeschool Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam. Kijk voor meer informatie op www.rdmcampus.nl.