Ingezonden persbericht


Persbericht

TexelEnergie en Unilever winnaars Duurzame Toppers 2011

Den Haag, 13 september 2011

PM, SC en EnergieGids.nl presenteren in oktober een top van de meest succesvolle duurzame projecten en spelers van 2011. Duurzame projecten die het afgelopen jaar echt verschil hebben gemaakt.

Maandagmiddag 12 september zijn de twaalf projecten uit de voorselectie voor de Duurzame Toppers gepitcht voor de jury, onder leiding van VVD-prominent Ed Nijpels. Aan het einde van de dag werden TexelEnergie en Unilever uitgeroepen tot winnaars van de Duurzame Toppers 2011. Wij Willen Zon en Lokaal Energiebedrijf Meppel zijn respectievelijk 2e en 3e geworden.

Dat de bewoners van Texel hun eigen energievoorziening op een duurzame wijze ter hand hebben genomen, prijst de jury. 'Eindelijk is het een keer niet de overheid die het initiatief heeft genomen, maar de eigenwijze Texelaars zelf,' aldus juryvoorzitter Ed Nijpels. 'Het is een voorbeeld voor veel andere gemeenschappen dat je succesvol kunt zijn als je gewoon aan de slag gaat.' Volgens de jury is het Unilever Sustainable Living Plan 'niet te vergelijken' met de andere elf nominaties. Het getuigt van durf, aldus Nijpels, dat een multinational wat duurzaamheid betreft op zo'n grote schaal het voortouw neemt, zonder dat overal al een oplossing voor is. De prijsuitreiking van de Duurzame Toppers 2011 is op 4 oktober tijdens de Milieubeurs 2011 in de Brabanthallen.

De voorselectie van de twaalf genomineerde projecten werd vorige week gemaakt door een selectiecommissie, bestaande uit de redacties van SC, PM Public Mission en Energiegids.nl, bijgestaan door topambtenaar Roel Bol van het ministerie van EL&I en hoogleraar duurzame transities Jan Rotmans (EUR).

De twaalf geselecteerde projecten waren: Biomassacentrale gemeente Breda, E-laad, Lokaal Duurzaam Energiebedrijf Meppel, Nieuwbouw Hoogeland-Oost Naaldwijk, The Bell, Schoenmakershoek Etten-Leur, TexelEnergie, Unilever Sustainable Living Plan, VoortVarend Besparen, Windpark Noordoostpolder, Wij willen zon, Zonnestroom voor Amsterdamse scholen. In totaal waren meer dan zestig projecten genomineerd.

Zie voor meer informatie: http://www.pm.nl/duurzametoppers

==================================
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht