Ingezonden persbericht


Persaankondiging
Amsterdam, 31 augustus 2011
Debat 13 september 'Open over Ontwikkelingssamenwerking' Is transparantie hét sleutelwoord bij bespreken resultaten van ontwikkelingssamenwerking?

Op dinsdagavond 13 september organiseren NCDO (centrum voor mondiaal burgerschap en internationale samenwerking) en Partos (branchevereniging voor Internationale Samenwerking) het debat 'Open over Ontwikkelingssamenwerking'. Het debat vindt plaats in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Aanleiding is de online publicatie van de ResultatenRapportage, de tweejaarlijkse rapportage van de Nederlandse inzet op de millenniumdoelen, van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven.

De rapportage laat zien wat met Nederlands overheidsgeld de afgelopen periode is bereikt, welke resultaten zijn behaald, wat minder goed ging en welke lessen daaruit zijn getrokken.Eerder deze dag presenteert staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken de ResultatenRapportage van 13.00 uur tot 14.00 uur in Den Haag.

Sprekers en programma
Onder leiding van Marcia Luyten gaan diverse sprekers met elkaar in gesprek over de zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking en nut en noodzaak van transparantie. Rob Swartbol, de plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) opent de avond met een korte samenvatting van de Resultatenrapportage 2009-2010 en met een toelichting op het nieuwe open-data-systeem waarin resultaten op ontwikkeling in de toekomst worden vormgegeven. Ook Alexander Kohnstamm (directeur Partos) en Herman van Gunsteren (emeritus hoogleraar politieke theorieën en rechtsfilosofie) zijn te gast. Tijdens de avond presenteert Frans van den Boom, directeur NCDO, de resultaten van de IS-Barometer 2011, het jaarlijkse opinieonderzoek naar de houding van Nederlandse burgers ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking. Hij plaatst dit in het licht van het vertrouwen van de burger in het ontwikkelingsbeleid en haar spelers. Heeft de burger nog wel vertrouwen in het ontwikkelingsbeleid? In de overheid, in maatschappelijke organisaties?

Doel van debat
De inzet van het debat is gezamenlijk een open en eerlijk beeld van ontwikkelingssamenwerking te schetsen. Eerlijk over de resultaten, de mislukkingen, de complexiteit en de effecten ervan en eerlijk over het nut en de noodzaak van transparantie. Met als uiteindelijk doel het maatschappelijke debat over ontwikkelingssamenwerking en transparantie van beleid te verbreden en te verdiepen, gebaseerd op feiten en een eerlijke voorstelling van zaken.


---