Gemeente Hellevoetsluis


Gemeenten Voorne-Putten gaan samenwerken op het gebied van leerplicht

Volgens de leerplichtwet is de gemeente verantwoordelijk voor het bestrijden van schoolverzuim.
Deze taak bestaat uit registratie, handhaving, begeleiding en zorg. Uit ervaringen elders in het land blijkt dat deze taak, of onderdelen van deze taak, beter in regionaal verband opgepakt kunnen worden. Het college van B&W van Hellevoetsluis heeft ingestemd met het plan om een regionale samenwerking leerplicht op Voorne-Putten vorm te geven. Spijkenisse zal hierbij als centrumgemeente optreden.

Door regionale samenwerking verbetert de dienstverlening en bevordert de transparantie en rechtsgelijkheid naar onderwijs, leerlingen en ouders. Tussen de gemeenten zijn beleidsuitgangspunten besproken waarin de ambitie wordt vastgelegd over hoe de regiogemeenten de samenwerking zien. Een van de belangrijkste uitgangspunten is "de jongere staat centraal".

Beoogde effecten
Door de afzonderlijke registraties van vijf gemeenten terug te brengen tot één registratie voor de hele regio komen er regionaal betrouwbare gegevens over schoolverzuim en voortijdig schoolverlaters. Er komt voor elke jongere, ouder en onderwijsinstelling een eenduidige werkwijze voor schoolverzuim (zorg, handhaving) en voortijdig schoolverlaten (begeleiding). Door de samenwerking kan de registratie en zorg, handhaving en begeleiding efficiënter en effectiever georganiseerd worden.
Tevens kunnen de gemeenten die meedoen in de regio op een zoveel mogelijk gelijkwaardig kwalitatief niveau de dienstverlening verzorgen en eenduidig samenwerken met partners in het
onderwijs, de zorg en de handhaving.

09/13/2011