Landelijk Informatiesysteem Schulden beschermt consument

Persbericht van NVB

Als het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) al had bestaan, dan hadden problematische schulden op grote schaal kunnen worden voorkomen. Dat had veel menselijk leed en kosten voor de samenleving gescheeld. De Nederlandse Vereniging van Banken is mede daarom al langer warm voorstander van zo'n systeem. Het LIS beschermt de consument en past bij de maatschappelijke functie die banken vervullen. Het aantal problematische schulden groeit sterk; het LIS is hiertegen het beste middel.

Problematische schulden waren in 80 procent van de gevallen vroegtijdig ontdekt als het LIS al had bestaan. Deze conclusie is afkomstig uit onderzoek 'Vroegsignaleren moet en kan' dat het onafhankelijke bureau Social Force heeft uitgevoerd in opdracht van de partijen die gezamenlijk het LIS ondersteunen. De Nederlandse Vereniging van Banken is een van die partijen, naast onder andere het NVVK, het Leger des Heils, de gemeenten, de woningcorporaties, energieleveranciers en de thuiswinkelorganisaties.

De banksector is vanaf het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling van het LIS. Hierin wordt samengewerkt door commerciële en niet-commerciële partijen. Het oogmerk is om geen kredieten te verstrekken aan mensen die al betalingsachterstanden hebben en daardoor in een problematische schuldenpositie terecht gaan komen.

Het LIS biedt de aangesloten partijen zicht op het totaal aan schulden van consumenten en stelt banken in staat verzoeken voor kredieten kritisch te beoordelen. Volgens de NVVK is tussen 2008 en 2010 het aantal aanmeldingen voor een schuldhulpregeling met 80 procent gestegen. Minder dan een derde van deze gevallen is het gevolg van achterstanden bij de betalingen voor kredieten. Dat betekent dat consumenten niet in de problemen komen door te lenen, maar dat zij doorgaans gaan lenen op het moment dat zij al in de problemen zijn. Dit is te voorkomen met het LIS.

Woensdag a.s. vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over het LIS waaraan de Nederlandse Vereniging van Banken deelneemt. Een van de zorgen van de Tweede Kamer is de privacy van schuldenaars. Aan deze zorgen kan tegemoet worden gekomen door bijvoorbeeld mensen vooraf te waarschuwen als zij in het LIS worden opgenomen, mensen individueel toegang te geven tot hun eigen gegevens en hen het recht te geven hun gegevens te laten onderzoeken. De vermelding in het LIS wordt verwijderd als de schuld is voldaan.

Links:
http://www.nvb.nl



Razende Robot Reporter