Politie Kennemerland

Snel in actie bij stappersoverlast

Uitgeest, 13-09-2011

UITGEEST, 13 september- Bewoners van Uitgeest die tijdens de weekenden overlast hebben van uitgaande jongerenkunnen daarover direct contact opnemen met de politie. Zoals gewoonlijk bellen zij de politie op nummer 0900 8844. Vervolgens worden zij sneldoorverbonden met de politiebegeleider van de nachtcoaches. Nachtcoaches zijn speciaal opgeleide medewerkers in dienst van de gemeente, die zich voortbewegen op een fiets. Deze nieuwe service bij stappersoverlast gaat in met ingang van 16 september, en is elke vrijdag- en zaterdagavond van 20.00 04.00 uur beschikbaar.

Op verzoek van bewoners is deze nieuwe service is ontstaan. Zij beklaagden zich erover dat zij in het verleden te veel tijd kwijt waren om hun probleem uit te leggen. Daardoor werd de kans om overlast direct aan te pakken erg klein. Voortaan kunnen dergelijke meldingen vanuit de meldkamer van de politie worden kortgesloten met de coördinator van de nachtcoaches, die meteen één van de nachtcoaches naar de overlastlocatie kan sturen. Bij spoed of bij misdrijven op heterdaad blijft het alarmnummer 112 van kracht.

Uitgeest kent diverse horecagelegenheden die in het weekend druk worden bezocht. Veel jongeren die uitgaan zijn afkomstig uit buurtgemeenten en verplaatsen zich door de wijken van en naar de horeca in Uitgeest. Bewoners van Uitgeest die langs de zogenaamdeloop- enslooproutes wonen ondervinden overlast van schreeuwende jeugd, scheurende bromfietsen, zwerfafval en vernielingen.

In 2007 is de politie gestart met het project Wakkere Ouders. Samen met horecaondernemers, de gemeenten Heemskerk en Uitgeest, en bureau Halt probeert de politie de overlast binnen de perken te houden. Dit gebeurt door ouders/verzorgers te bellen als hun kind overlast veroorzaakt. Doel hiervan is het terugdringen van overlast in de weekenden.