Universiteit Leiden

Archeologen zoeken succesfactoren vroegste imperialisme

Om inzicht in het succes van âs werelds eerste grootmachten te krijgen, gaat archeoloog Bleda Düring archeologische vondsten en administratieve geschriften uit Syrië met elkaar vergelijken. In juni kreeg hij een grote Europese subsidie voor zijn innovatieve onderzoek, dat door de huidige onrust in Syrië wordt bemoeilijkt.

Fort bestuderen

Bleda Düring

Bleda Düring

Düring gaat onderzoek doen op basis van de opgravingen in Tell Sabi Abyad in Syrië, een fort dat in de Late Bronstijd van ca 1230-1180 v.Chr. als een militaire post van het Assyrische Rijk fungeerde. Düring: 'Het Assyrische Rijk is een van de eerste stabiele vormen van imperialisme die we kennen. We willen het fort bestuderen om na te gaan hoe het rijk zo succesvol kon zijn, en hoe de bestuurlijke structuren precies werkten.' Het is een thema waar veel belangstelling voor is, maar dat vanuit de archeologie tot nu toe weinig is onderzocht, stelt hij.

Kist met goud

In het fort zijn naast een groot aantal prehistorische gebruiksvoorwerpen ook zo'n vierhonderd kleitabletten met administratieve teksten gevonden. Dat biedt een uitgelezen kans om verschillende disciplines, waaronder de tekstwetenschap, bij het project te betrekken. Düring: 'Die combinatie van voorwerpen en tekst is zeldzaam in deze hoeveelheid. In die zin hebben we een kist met goud gevonden. De teksten bieden heel veel informatie, die we vergelijken met de analyse van de voorwerpen. Soms komt de informatie uit die twee bronnen overeen, maar soms ook niet, en daar wordt het spannend.'

Geen varkens op de lijst

Düring noemt als voorbeeld de vondst van varkensbotten in het fort, terwijl varkens niet op de 'officiële' lijst met landbouwdieren voorkomen. 'Misschien werden de dieren niet opgenomen in de administratie, maar hielden de arbeiders ze wel voor eigen gebruik.' Dergelijke minutieuze bestudering van de gegevens levert een gedetailleerde reconstructie van het dagelijks leven in het fort op, verwacht Düring.

Onrust in Syrië

Opgravingswerkzaamheden op Tell Abi Sabyad

Opgravingswerkzaamheden op Tell Abi Sabyad

De huidige onrustige situatie in Syrië is een complicerende factor. Düring: 'Als het nodig is, kunnen we het hele onderzoek vanuit Leiden doen. Alle gegevens zijn hier. De opgravingen in het fort werden gedaan onder leiding van mijn collega Peter Akkermans.' Toch zou hij uiteraard veel liever met het onderzoeksteam ook zelf in Tell Sabi Abyad gaan kijken. In de eerste plaats voor de Syrische bevolking, maar ook voor het onderzoeksproject hoopt hij dan ook op rustiger tijden voor het land.

Over Tell Sabi Abyad

Tell Sabi Abyad, Arbabisch voor âHeuvel van de Witte Jongenâ, is een opgravingslocatie in Syrië waar Leidse archeologen sinds 1986 onderzoek doen. Ze hebben er opzienbarende vondsten gedaan, waaronder 9000 jaar oude prehistorische dorpen en een Assyrisch fort uit de Late Bronstijd.

European Research Council

De European Research Council (ERC) reikt jaarlijks een aantal Starting Independent Researcher Grants uit aan veelbelovende jonge onderzoekers. Zo'n 5% van de aanvragen wordt gehonoreerd, wat aangeeft dat de standaard hoog ligt. Breda Düring, universitair docent aan de Faculteit der Archeologie en eerder Veni-fellow, kreeg 1,2 miljoen euro voor een vierjarig archeologisch onderzoeksproject.

Zie ook


* Bleda Düring

* Tell Sabi Abyad

* ERC Grant for Bleda Düring

* Starting Independent Researcher Grant

* Archeologie studeren in Leiden, bachelor en master

(13 september 2011 - Annette Zeelenberg)