Gemeente Leeuwarderadeel


Open Monumenten Klassendag

13-09-2011 14:50

De Stichting Open Monumentendag is vorig jaar begonnen kinderen voorafgaand aan de Nationale Open Monumentendag te betrekken bij de aandacht voor monumenten.

In de gemeente Leeuwarderdeel heeft Monumentenzorg Leeuwarderadeel deze taak op zich genomen. Om die reden was er vrijdag 9 september voor de basisschoolleerlingen van groep 8 van de Foarikker uit Britsum en die van Oan't Skipperspypke uit Koarnjum de Open Monumenten Klassendag. Zij bezochten achtereenvolgens de Túnmanswente, Dekemastate en de Hervormde Kerk in Britsum.

Na informatie en de behandeling van een vragenlijst, de zogenaamde Monumentenkijker, fietsten de leerlingen van de Túnmanswente naar Dekemastate, waar een levensechte jonkvrouw en haar bedienden de kinderen de historie van de eeuwenoude state vertelde. Daarna was het de beurt aan de Hervormde Kerk te Britsum. Gregoriaanse muziek en brevier lezende monniken verwelkomden de jonge bezoekers. Ook hier werd op boeiende wijze verhaald over de 13de eeuwse kerk en de in 2002 gerestaureerde muurschilderingen.

---