NCRV

Altijd Wat: Het andere Venlo

Ingezonden door NCRV op 9 september, 2011 - 13:51


dinsdag 13 september 2011 - 21:05 uur
Zender:
Nederland 2

Dinsdag in het NCRV-programma Altijd Wat een reportage over de ouderenzorg. De ouderenzorg kampt met een ernstig imagoprobleem waardoor bijna niemand nog in de sector wil werken. De voorspellingen zijn ernstig: in 2025 wordt er een personeelstekort verwacht van 400.000 mensen. Zorginstellingen proberen dit op allerlei manieren op te lossen en ontwikkelen nieuwe initiatieven. Maar mogen ouderen wel aan nieuwe experimenten blootgesteld worden, zoals ongediplomeerde hulp, en technische hulpmiddelen in plaats van menselijke handen?

In het gesprek gaat Wilfred Scholten met Jolande Sap naar Venlo. Het andere Venlo. Haar Venlo. Sap is daar geboren en getogen. In een persoonlijk gesprek vertelt ze over haar eigen geschiedenis. Ook komt de rol van GroenLinks bij Kunduz naar voren en de kwestie Mariko Peters.

Prinsjesdag komt er aan en er moet flink bezuinigd worden, een zware taak voor de overheid, maar vooral voor de minister van Financiën, Jan Kees de Jager. Maar hoe moeilijk heeft hij het eigenlijk? Cijfers en feiten op een rijtje in de Altijd Wat Wijzer.

Hulp bij het stoppen met roken niet langer in het basispakket. Tenminste dat is wat gezondheidszorg, politici en de media riepen. Klopt dat wel? Als je de rapporten er goed op naleest niet. Verwarring dus alom. In de rubriek Feit of Fictie wordt de complexiteit ontrafeld.

Onze nieuwe columnist Salaheddine Bidaoui begrijpt niet waarom het niet botert tussen Ajax en Marokkaanse profvoetballers. Waarom spelen ze eigenlijk nooit in het eerste? Hij gaat op onderzoek uit.

Verder in Altijd Wat een portret van Xandra Niehe, het nichtje van Ivo Niehe, wier 38-jarige man de dodelijke spierziekte ALS heeft. Ze vertelt wat er met je gebeurt als langzaam alle spieren uitvallen. In Nederland sterven jaarlijks 500 mensen aan de spierziekte, dat is meer dan aan HIV/AIDS. Tijd voor meer aandacht en onderzoek.

Altijd Wat is vanaf nu elke week te zien op DINSDAG om 21.05 uur op Ned 2 bij de NCRV.

Programma:
Altijd Wat
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl