Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 13 september |
|2011                                              |

1. Subsidie Landelijk Werkende Instellingen Jeugdzorg De Landelijk Werkende Instellingen Jeugdzorg krijgen vanaf 2012 rechtstreeks subsidie van de provincie. Dit is een vervolg op de afspraken die gemaakt zijn met het Rijk over zorg van de Landelijke Werkende Instellingen aan jongeren uit de provincie Noord-Brabant. Om dit te regelen wordt een convenant ondertekend.

2. Subsidie theaterfestival Boulevard Tot en met dit jaar heeft de gemeente Den Bosch met geld uit 'Samen Investeren' onder meer het Theaterfestival Boulevard ondersteund. Nu deze gelden wegvallen, en vanuit 2018Brabant pas vanaf 2014 mogelijke ondersteuning te verwachten valt, heeft het college van Den Bosch aan GS gevraagd Boulevard extra te ondersteunen in 2012 en 2013. GS antwoorden dat zij geen aanleiding zien een uitzonderingspositie te maken voor Boulevard, onder meer omdat met alle steden eerder al is afgesproken dat elke partner zelf verantwoordelijk is voor de overbruggingsperiode voor hun evenementen in 2012 en 2013.

3. Verlenging levensduur en verhoging garantie TOM GS hebben ingestemd met de definitieve teksten van de overeenkomsten die moeten worden gesloten om de verlenging van de levensduur en de verhoging van de garantie van de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij (TOM) tot stand te brengen. De financiële aspecten worden in het kader van de Najaarsbrief besproken.

4. Natuurbeheerplan 2012 en wijzigingen EHS-begrenzing Verordening Ruimte Het Natuurbeheerplan 2012 is door GS vastgesteld, samen met een aantal wijzigingen in de begrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in de provinciale Verordening Ruimte. Over het ontwerp namen GS al op 14 juni een besluit. Daarna lag het ter inzage, waarna GS nu dit definitieve besluit hebben genomen.

5. Ontwerp-beleidsregel industriële grondwateronttrekkingen GS zullen onderzoeken of extra beschermingsmaatregelen nodig zijn voor industriële grondwateronttrekkingen voor menselijke consumptie van meer dan 150.000 m3 per jaar. GS zullen de watervergunningen hierop aanpassen en monitoringsverplichtingen in de vergunning opnemen.

6. Tussenevaluatie van Beleidsvisie Externe Veiligheid GS gaan de Beleidsvisie Externe Veiligheid herzien, omdat uit een tussenevaluatie is gebleken dat ofschoon de projecten volgens planning verlopen de beleidsambities onvoldoende worden gerealiseerd.

7. Wijziging Verordening grondwaterheffing Door wijziging van de Verordening Grondwaterheffing wordt een heffingvrije voet van 150.000 m3 per jaar ingevoerd. De registratie van grondwateronttrekkingen wordt daardoor eenvoudiger: alleen bedrijven die in het kader van de Waterwet onder de bevoegdheid van de provincie vallen, moeten nog aangifte doen voor de grondwaterheffing.

8. Subsidieregeling waterbeheer plattelandsontwikkelingsprogramma Er komt E 1,27 mln beschikbaar voor projecten om de waterkwaliteit op het platteland te verbeteren. Provincie en watreschappen dragen elk E 180.000 bij, uit het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling komt bijna E 1,1 mln.

9. Statenvragen SP subsidie project 'Duurzame kweek en verwerking Tilapia in de Peel' Het ministerie van LNV heeft in 2004 een aparte subsidieregeling Aquacultuur opgesteld om de innovatie op het gebied van duurzame kweek van vis te stimuleren. In de voorwaarden van LNV en de provincie stond expliciet dat de subsidie bestemd was voor het het project duurzame kweek en verwerking van Tilapia in de Peel. Het publieke belang van de provincie was destijds de diversificatie van landbouwbedrijven en het behoud van werkgelegenheid. De subsidie is vanuit dat uitgangspunt verleend. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de SP-fractie.

10. Statenvragen PVV over dienstauto's en voertuigenpark De provincie heeft vijf dienstauto's op leasebasis in gebruik voor GS-leden. Vanaf 2012 bezuinigt de provincie jaarlijks E 55.000 op deze vervoersfaciliteiten. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de PVV-Statenleden Frijters-Klijnen en Van der Kammen.

11. Statenvragen PVV over 2018Brabant De statenfractie van de PVV heeft vragen gesteld over de kandidaatstelling van BrabantStad om Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2018. De kandidaatstelling en de titel bieden veel kansen, laten eerdere culturele hoofdsteden zien. Het binnenhalen van de titel versterkt het imago van de regio, waardoor de aantrekkelijkheid van Brabant als vestigingsregio vergroot wordt. Dit zijn enkele van de antwoorden van Gedeputeerde Staten op de vragen van de PVV.

12. Statenvragen VVD over schaliegas Zolang er onduidelijkheid bestaat over de milieugevolgen, de ruimtelijke inpassing en de relatie tot de inzet van duurzame energie, stelt het provinciebestuur alles in het werk om te voorkomen dat er in Brabant proefboringen worden gedaan naar schaliegas. Dat antwoorden GS op Statenvragen van de VVD.