Productschap Diervoeder

20/07/2011

Inzichten in voeding en darmgezondheid

Alleen met gezonde dieren bereiken we optimale productieresultaten. Het maagdarmkanaal vervult een sleutelfunctie in het lichaam bij de vertering en absorptie van nutriënten, maar ook bij een goede weerstand.

Het Productschap Diervoeder (PDV) (co)financiert onderzoek op het gebied van diervoeding en organiseert op 14 september a.s. een themabijeenkomst `Voeding en Darmgezondheid' in Hof van Wageningen te Wageningen. Op deze dag worden resultaten van diverse onderzoeksprojecten gepresenteerd.

Professor Richard Ducatelle van de Universiteit van Gent in België zal het belang van een goede darmgezondheid voor de diergezondheid toelichten. Verteringsstoornissen bij landbouwhuisdieren zorgen voor productiedaling en zijn nadelig voor gezondheid en welzijn van het dier. Het antibioticagebruik in de veehouderij wordt bekritiseerd vanwege de risico's van resistente bacteriën voor de volksgezondheid. Henk Aarts van het RIVM zal de urgentie van deze problematiek aan de orde stellen. Onderzoekers van Schothorst Feed Research in Lelystad zullen uitleggen hoe we ontstekingsreacties in de darm via de voeding kunnen tegengaan. De invloed van virussen op verteringsstoornissen bij varkens en pluimvee wordt besproken door Naomi de Bruijn van GD. Virussen spelen vaak een predisponerende rol bij bacteriële infecties. Herman Peek van GD zal aandacht besteden aan de coccidiose problematiek.

Vanuit verschillende invalshoeken wordt de gezondheid van pasgespeende biggen belicht. Rosemarijn Gerritsen van SFR zal ingaan op het belang van voerstrategieën voor de robuustheid van gespeende biggen. Rond het spenen hebben biggen vaak te kampen met maagdarmproblemen, diarree en achterblijvende voeropname en groei. Mogelijkheden om via voedingsstrategieën pathogene E. coli en Streptococcus suis bacteriën te bestrijden worden besproken door Age Jongbloed en Carola van der Peet - Schwering van WUR-LR in
Lelystad.

Dieren die te kampen hebben met (sub-klinische) infecties of stress hebben een afwijkende nutriëntenbehoefte: een geactiveerd immuunsysteem vraagt veel van het dier en ook in de herstelfase na een infectie is de behoefte aan energie en specifieke nutriënten verhoogd. Alfons Jansman van WUR-LR zal de bevindingen uit het project `Bedrijfsspecifieke voeding' rapporteren. In dit project wordt gewerkt aan het karakteriseren van de bedrijfsgezondheidsstatus en het afstemmen van de voersamenstelling op de behoeften van dieren onder verschillende omstandigheden.

Aan het eind van de themabijeenkomst is er natuurlijk gelegenheid om met de inleiders te discussiëren over de toepassing van de recent verworven kennis in de praktijk.

De themabijeenkomst vindt plaats op woensdag 14 september 2011 in Hof van Wageningen te Wageningen. De deelnamekosten bedragen EUR 180,- per persoon (inclusief uitgebreide proceedings, koffie, thee, lunch en een afsluitend drankje).

Studenten kunnen zich tegen een gereduceerde prijs van EUR 50,= aanmelden door een mail te sturen naar pdv@hpa.agro.nl met vermelding van de onderwijsinstelling en het nummer van de collegekaart.

Voor meer informatie en het registratieformulier verwijzen wij u naar de website van het PDV (http://www.pdv.nl/) via de link: http://www.pdv.nl/nederland/onderzoek/page4653.php.