Gemeente Ede

dinsdag, 30 augustus 2011

Première documentaire `A Heath too Far' in CineMec

info@ede.nl

Op woensdag 14 september gaat de documentaire `A Heath too Far' (letterlijk vertaald: `Een Hei te Ver') in première in CineMec. In deze historische film zoomt de maker in op de luchtlandingen op de Ginkelse Heide in 1944. Volgens de maker van de documentaire was de slag om Arnhem al verloren bij de keuze voor de landing in Ede. De documentaire is onderdeel van de maand `Historie Leeft' van de gemeente Ede.

Tijdens de première zullen ook enkele veteranen aanwezig zijn die tijdens operatie Market Garden op de Ginkelse Heide zijn geland. Judith Wind, woordvoerder citymarketing van de gemeente Ede: "Wij zijn bijzonder vereerd dat een aantal parachutisten die hier destijds zijn geland, bij de première van deze film aanwezig kunnen en willen zijn."

Publiek geheim

De film beschrijft de geschiedenis van 17 en 18 september 1944 op de Ginkelse Heide door deze in een breder perspectief te plaatsen. Vragen die tot nu toe onbeantwoord bleven of zelfs niet eens zijn gesteld, komen ter sprake. Documentairemaker Herman Rolleman: "In de film komen onderwerpen aan de orde die tot nu toe een publiek geheim waren. Zoals de tegenstand op de hei van de Nederlandse SS'ers vanuit Amersfoort. Ook speelt de Duitse inval met parachutisten op 10 mei 1940 een belangrijke rol in de film. De geallieerden dachten namelijk dat deze nieuwe vorm van oorlog voeren voor hen zou leiden tot de overwinning in 1944." Iedereen die geïnteresseerd is in de Airborne geschiedenis is op 14 september vanaf 20.00 uur van harte welkom in CineMec.

Airborne

Naast de première zijn er tal van andere activiteiten rondom de herdenking van Airborne. Zo is er donderdagavond 15 september vanaf 19.00 uur een gratis concert op de markt. Hier treden onder andere Sgt Wilson's Army Show en de Bigband Sound of Science op. Vrijdagmorgen 16 september is om 11.15 uur de herdenking van het bombardement op de Parkweg bij het monument. Op de avond van vrijdag 16 september is de jaarlijkse Airborne Taptoe op de markt in Ede. De Ginkelse Heide is op zaterdag 17 september vanaf 10.00 uur het toneel voor de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden. Door al deze evenementen laat de gemeente Ede zien dat haar indrukwekkende historie nog steeds leeft.

Aanwezig zijn

Geïnteresseerden kunnen bij de première in CineMec aanwezig zijn. Kaarten voor de film kosten EUR 10,- inclusief consumptie. Leden van `Arnhem Fellowship', vrienden van het Airborne Museum en houders van een Defensie- of Veteranenpas krijgen EUR 2,50 korting. Kaarten zijn te koop via CineMec.