Gemeente Leudal


Nieuws

Gemeente Leudal introduceert starterslening

De gemeente Leudal wil starters op de woningmarkt tegemoet komen met de starterslening. Inwoners van Leudal die hun eerste woning willen kopen, kunnen vanaf 14 september 2011 een aanvullende lening van maximaal EUR 30.000 krijgen. Over de eerste drie jaar hoeven ze dan geen rente en aflossing te betalen.

Stimulans

De gemeenteraad van Leudal heeft op 5 juli 2011 de "Verordening Startersleningen gemeente Leudal 2011" vastgesteld. Deze treedt op 14 september 2011 in werking. Vanaf die datum kunnen aanvragen voor startersleningen worden ingediend. Een starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van een woning en het maximale bedrag dat starters, op basis van hun inkomen, kunnen lenen. De maximale hypotheek mag EUR 170.000 (exclusief verwervingskosten) zijn. De starterslening zelf is maximaal EUR 30.000. Het voordeel van deze lening is dat de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaald hoeft te worden.

In de gemeentelijke verordening staan nog een aantal eisen waaraan de starter moet voldoen om voor een starterslening in aanmerking te komen. Zo moet de aanvrager in de gemeente Leudal wonen en voor het eerst een huis kopen. Dit kan zowel een bestaande woning zijn of nieuwbouw. De komende 3 jaar is er ruimte voor zo'n 30 startersleningen.

Namens de gemeente Leudal behandelt de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) de aanvragen. Deze stichting adviseert de gemeente ook om de aangevraagde lening wel / niet te verlenen.

De komende periode worden de praktische zaken van de verlening van de startersleningen uitgewerkt. Ook zullen makelaars, geldverstrekkers en hypotheekadviseurs worden geïnformeerd aangezien zij een belangrijke voorlichtende rol hebben. Vanaf 14 september 2011 is meer informatie over de starterslening beschikbaar in het gemeentehuis, via deze website en de website van SVn.