Gemeente Emmen


*

Meerjarenbeleidsplan Handhaving vastgesteld

woensdag 14 september 2011
Het college van B&W van de gemeente Emmen heeft het nieuwe meerjarenbeleidsplan Handhaving Sociale Zaken vastgesteld voor de periode 2012-2014. De kern van het plan is dat de handhaving verder wordt aangescherpt. Per 1 januari 2012 gaat het nieuwe handhavingsbeleid in.

Handhaving speelt een steeds grotere rol binnen Sociale Zaken. Waar eerder op dit gebied alleen aandacht was voor fraudebestrijding, krijgt handhaving nu ook steeds meer een rol in de beperking van instroom in de uitkering en het bevorderen van de uitstroom uit de uitkering. Het onrechtmatig gebruik (willen) maken van een bijstandsuitkering moet met handhaving dan ook tegen gegaan worden. Dit komt het maatschappelijk draagvlak voor de sociale zekerheid ten goede en voorkomt dat de gemeente onnodig geld uitgeeft.

Daarom gaat de gemeente Emmen de handhaving aanscherpen en degenen die zich niet aan de regels houden harder aanpakken. "Een uitkering is er immers voor diegene die er recht op heeft. Misbruik ondergraaft onze sociale zekerheid", aldus wethouder Henk Jumelet.

Hoe wordt de handhaving de komende jaren aangescherpt? In het nieuwe beleid baseert de gemeente handhaving nog steeds op preventie en repressie, oftewel het voorkomen en bestraffen van fraude en het niet naleven van de geldende regels. Om de handhaving aan te scherpen vinden er de komende jaren een aantal concrete acties plaats:
* Klantmanagers en inkomensconsulenten krijgen training en coaching om hun fraudebewustzijn en handhavingsvaardigheden verder te vergroten.

* De eigen verantwoordelijkheid van de klanten wordt gestimuleerd door voorlichting over hun rechten en plichten.
* Er vindt een verdere bestandsvergelijking plaats met andere gemeentelijke onderdelen en externe partijen als het UWV, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.
* De maatregelen voor degenen die niet aan hun verplichtingen voldoen worden strenger: zij worden met 20% verhoogd en vaker opgelegd. Dit is overeenkomstig het raadsbesluit van november 2010.
* Er worden minimaal vier themacontroles uitgevoerd. Deze themacontroles zouden zich bijvoorbeeld kunnen richten op wonen of autobezit.

* De aflossingsbedragen van onterecht ontvangen uitkeringen worden verhoogd van 6% naar 10% van de bijstandsnorm.
* Fraudevorderingen moeten in hun geheel worden afgelost. Kwijtschelding zal niet meer mogelijk zijn.

Deze acties vormen de basis voor het handhavingsbeleid van de komende jaren. Echter, handhaving blijft niet tot deze acties beperkt. De komende jaren zullen ook andere, nieuwe acties en controles ingezet worden om de handhaving bij Sociale Zaken verder aan te scherpen.