Ingezonden persbericht


Persbericht

Emmy Verhey viert jubileum met het NNO

Groningen 6 september 2011 - Dit seizoen zit Emmy Verhey 50 jaar in het vak. Zij viert dit samen met het NNO op 14 september in De Oosterpoort te Groningen en 15 september in De Harmonie te Leeuwarden met het Tripelconcert van Beethoven.

Het concert start met een werk van een van de grootste Nederlandse componisten, Alphons Diepenbrock. Hij studeerde klassieke talen, een belangrijke inspiratiebron in zijn latere muziekcarrière. In 1917 schreef hij kleurrijke toneelmuziek op het blijspel De vogels van de Griekse dichter Aristophanes. Emmy Verhey bleek een wonderkind. Haar eerste vioolles kreeg ze van haar vader, violist bij het Frysk Orkest. In 1962, op haar dertiende, had ze haar eerste grote optredens. In de vijftig jaren daarna concerteerde ze met de groten der aarde. Haar jubileum viert ze bij ons, omdat ze in het verleden zo vaak en succesvol bij ons heeft gespeeld. In het Tripelconcert van Beethoven horen we Emmy in een spannend samenspel met piano, cello en orkest. Het laatste werk op dit programma is de laatste compositie van Rachmaninov. De bijzonder georkestreerde Symfonische Dansen schreef hij in Amerika. Aan de jazzy elementen is dat goed te horen.

Alvorens we de jubilerende ster van de avond verwelkomen, spelen we Diepenbrocks De vogels. Na de pauze hoort u Rachmaninovs Symfonische Dansen.

Programma

Diepenbrock - De vogels
Beethoven - Tripelconcert
Rachmaninov - Symfonische Dansen

Dirigent - Stefan Asbury
Viool - Emmy Verhey
Piano - Paul Komen
Cello - Godfried Hoogeveen

> Woensdag 14 september | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur > Donderdag 15 september | Leeuwarden | De Harmonie | 20.15 uur

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson, Michael Nyman en Steve Vai Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Susanna Mälkki, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Vanaf seizoen 2011-2012 is Stefan Asbury de nieuwe chef-dirigent van het NNO

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.

{Noot voor de redactie,