NOC*NSF


---


Arnhem, 12 september 2011

Sport en politiek samen het nieuwe seizoen in

Er is ongekende belangstelling uit de sport en de politiek voor de sportieve opening van het parlementaire jaar. Deze opening wordt op 14 september in Den Haag verricht door minister van sport Edith Schippers en staatssecretaris Fred Teeven zal het bonte gezelschap van (top)sporters, sportbestuurders, politici en sportjournalisten tijdens het debat toespreken. Ook minister Ivo Opstelten, oud-voorzitter van Olympisch Vuur 2028, zal deze middag de sportieve en politieke sfeer komen proeven.

Deze na 5 jaar al bijna traditionele bijeenkomst, begint als altijd met een sportwedstrijd tussen een team van sporters, sportbestuurders en politici, tegen de Haagse jeugd. Het Haagse jeugdteam is samengesteld uit jongeren van verschillende Haagse verenigingen aangesloten bij De Sportbank. Kees Jansma en Fred Zuiderwijk zijn aanwezig om deskundig commentaar te geven. De wedstrijd wordt gevolgd door een maatschappelijk debat onder leiding van Steven van Eijck over "De maatschappelijke rol van de sportvereniging". Net als in het kabinetsbeleid staat de Economische betekenis van sport daarbij centraal.

De Sportieve Opening van het Parlementaire jaar is een initiatief van De Sportbank, de expert op het gebied van sport als sociaal bindmiddel, en wordt net als ieder jaar in samenwerking met NOC*NSF georganiseerd. Dit jaar staat de georganiseerde sport centraal, is de KNVB een van de organiserende partijen en worden er door diverse sportbonden clinics gegeven.

De wedstrijd en de clinics
Een team van politici neemt het tijdens de wedstrijd (18.00 uur) die half uit voetbal en half uit hockey bestaat op tegen een team van Nederlandse topsporters gecombineerd met jongeren uit de Haagse wijken. Deze wedstrijd wordt van deskundig commentaar voorzien door Kees Jansma en Fred Zuiderwijk. Wedstrijdleiding wordt verzorgt door Kevin Blom. Tegelijkertijd kan iedereen zijn of haar eigen sportieve talenten ontdekken. Dit geldt natuurlijk zeker ook voor de journalisten. Op het festivalterrein organiseren sportbonden diverse korte clinics (18.20 uur) (golfclinic, handbalclinic, klimmuur en loopclinic) en zullen oud-topsporters van het Topsportteam 2028 aanwezig zijn, zoals Ellen van Langen, Yasemin Smit, Nienke Nijenhuis, Arnold Vanderlijde en Bas van de Goor.

Een greep uit de spelers in de teams:
F. Weekers (keeper), Edu Jansing, Gerard Verspuij, Mohammed Allach, Jesse Klaver, Tjeerd van Dekken, Stef Blok, Hanke Bruins Slot, Hanne Daanen, Bart de Liefde, Pierre Heijnen , Mark Monsma, Gerard Dielessen, Daphne Koster, Daan Dikken, Eric Eijkelberg, Chiel de Wit, Robert Kleissen, Maarten van Hasselt, Ali Ilkhan , Ahmet Pehlivan, Aykut Cifci, Fred Dukel, Floris Evers, Mirjam Abdulrazak, Yasmina Douiri, Laila Bojaada, Kaltoum Ben Ahmed, Yosra, Eva Pols, Jelmer Volbeda, Githa Langeweg, Jochem Jordaan en Nikki Burgers.

Het debat
Na de wedstrijd en een gemeenschappelijke maaltijd vindt het debat (20.00 uur) over de maatschappelijke betekenis van de sportvereniging onder leiding van Steven van Eijck plaats. Dit keer met speciale aandacht voor de economische betekenis van sport en de sportvereniging. Politici, sporters en vooral ook lokale sportbestuurders gaan met elkaar in debat over de vraag of goed economisch sportbeleid niet betekent dat je nu moet investeren in de sportvereniging waardoor je later een hoog sociaal maatschappelijk rendement zal halen. De thema's van het debat worden ingeleid door Gerard van Drielen (EDBR), Karsten Klein (Wethouder sport van Den Haag) en Fred Teeven, staatssecretaris Justitie in Kabinet Rutte. Aan het debat kan iedere aanwezige in de zaal deelnemen, waaronder diverse politici, oud-topsporters, private ondernemers en bijvoorbeeld wijkbewoners. Deze editie van De Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar wordt op spectaculaire wijze afgesloten (21.15 uur).

Meer informatie
Graag nodigen wij mede namens De Sportbank en de KNVB, u als sportpers uit om woensdag 14 september 2011 vanaf 17.00u. De Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar met ons bij te wonen. Voor nadere informatie zie: www.desportbank.nl Aanmelden kan via Edwin Lokkerbol van De Sportbank: edwin.lokkerbol@bikila.nl of via 06-10559897


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245
www.nocnsf.nl


---- --