Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht


---


De onderste steen boven
Persbericht
Utrecht, 14 september 2011

Gemeenschapsgeld moet op verantwoorde en transparante wijze besteed worden. Het moet duidelijk zijn waaraan en op welke wijze de gemeente gelden verstrekt. D66 is dan ook geschrokken van de conclusies van een rapport van de Interne Auditafdeling. Hieruit blijkt dat bij de toekenning van de krachtwijkgelden fouten zijn gemaakt.

"Het is voor D66 essentieel dat eventuele beelden van onzuiver of incorrect handelen door en binnen de gemeentelijke organisatie worden onderzocht door de gemeenteraad. D66 wil precies weten hoe de 4,7 miljoen krachtwijkgelden, maar ook overige gelden, zijn toegekend. Er moeten lessen getrokken worden. Daarom wordt er een grondig en gedegen onderzoek ingesteld. Ik vertrouw erop dat hiermee de onderste steen boven komt", aldus Klaas Verschuure.

Het vereiste mandaat voor subsidietoekenning aan JiA ontbrak. Uit aanvullende informatie blijkt dat er vaker bedragen zijn toegekend zonder mandaat. In het rapport is tevens geconstateerd dat niet open en transparant is vastgelegd volgens welke regels de verdeling van de gelden zou verlopen. De controle op de besteding van de subsidie was onvoldoende. Ook is nooit gekeken naar de maatschappelijke opbrengsten van de activiteiten. Voor D66 reden tot het instellen van een gedegen en grondig onderzoek en samen met GroenLinks de motie 'Te voet of te paard' in te dienen. De motie is raadsbreed aangenomen.

Hiermee wordt een onderzoekscommissie ingesteld die:
- onderzoekt hoe de toekenning van de 4,7 miljoen euro voor bewonersinitiatieven heeft plaatsgevonden
- zowel het proces als de cultuur binnen de gemeentelijke organisatie tegen het licht houdt
- en onderzoekt of er hiaten zijn in de toekennings- en controlesystematiek (inclusief mandateringen) binnen andere gemeentelijke geldstromen aan derden (zoals de ASV, DUO-gelden, DSM, EZ-stimuleringsgelden en overige gelden die door de gemeente aan derden worden verstrekt).

Noot voor redactie: