Ingezonden persbericht


Persbericht

Oosterbeek, 14 september 2011

Winnaars Demo-Dagen Innovatieprijzen bekend
Aan het eind van de eerste beursdag van de Demo-Dagen zijn de twee Demo-Dagen Innovatieprijzen uitgereikt. De PELLENC AIRION van O. de Leeuw Groentechniek en TC-5 Viltbeheersing van ProGrasS B.V. zijn dit jaar de gelukkige winnaars. Later dit jaar strijden zij nog mee om de Europese EDGE Innovation Awards.

PELLENC AIRION
De Demo-Dagen Tuin en Park Techniek Innovatieprijs is gewonnen door: PELLENC AIRION Accubladblazer van O. de Leeuw Groentechniek. Het product: de innovatieve turbinetechniek en unieke combinatie van hoogvermogen accu en elektromotor maken de PELLENC AIRION onverwacht krachtig en stil. Hij is wendbaar, zonder uitstoot van schadelijk stoffen of hinderlijke geur, zowel links- als rechtshandig te bedienen, onderhoudsarm en zonder startproblemen. Met vier versnellingen kan de gebruiker de AIRION aanpassen aan alle mogelijke omstandigheden. Voor nog meer benodigd vermogen is een Turbo Boost stand beschikbaar. De AIRION is professioneel inzetbaar voor het reinigen van straten, pleinen en marktplaatsen, bij evenementen, in pretparken, op campings, in vakantieparken, in beurshallen, in dierentuinen, in voetbalstadions, etc. Met een PELLENC AIRION draagt u bij aan bescherming van uw eigen en andermans gezondheid en de natuur. U voorkomt geluidsoverlast en verbruik van fossiele brandstoffen, verbetert uw werkcondities, verhoogt uw productiviteit en bespaart aanzienlijk op brandstofkosten en onderhoud. De Demo-Dagen Tuin en Park Techniek Innovatieprijs richt zich op producten en diensten binnen de mechanisatie.

TC-5 Viltbeheersing
De Demo-Dagen Sportfacilities Innovatieprijs is gewonnen door TC-5 Viltbeheersing van ProGrasS B.V.. Het product: tijdens groei van gras ontstaat vilt waarin schimmelziekten zich ontwikkelen met schade aan de grasmat tot gevolg. Vilt veroorzaakt ook waterafstotendheid van de bodem, waardoor gras geen vocht en voeding kan opnemen en sterft. Vilt wordt mechanisch verwijderd door te beluchten met holle pennen of te verticuteren. Bovendien komt hierdoor zuurstof in de bodem, waardoor bodemleven kan leven en vilt omzet. Het bodemleven ademt CO2 uit die de grasplant nodig heeft voor de fotosynthese. Een nadeel is dat er na afloop vaak een beschadigd speeloppervlak achterblijft dat invloed heeft op het spelverloop (o.a. golf). Een andere bestaande benadering is nieuw bodemleven toe te voegen of bestaand bodemleven te stimuleren met voeding. Bodemleven moet echter wel ademen. Onder anaerobe omstandigheden, die ontstaan door de sponswerking van vilt, kan dit niet. Viltbeheersing kan nu ook met TC-5 Viltbeheersing. TC-5 zorgt voor een natuurlijke chemische reactie in de grond waarbij zuurstof vrijkomt. Het bestaande bodemleven wordt actief en breekt vilt af. Dit zorgt tevens voor een verbeterde bodemstructuur. Met slechts twee spuitapplicaties per jaar blijft het viltprobleem beheersbaar. De Demo-Dagen Sportfacilities Innovatieprijs is specifiek gericht op producten en diensten uit de binnen- en buitensportaccommodatie, sport- en speeltoestellen en recreatie.

Expo Demo Green Europe (EDGE)
De twee winnaars zijn automatisch genomineerd voor de EDGE Innovation Awards. EDGE is de naam van het samenwerkingsverband op internationaal niveau tussen vier vakbeurzen. De oprichters van dit samenwerkingsverband zijn: IOG Saltex (Engeland), Salon Vert (Frankrijk), Demo Groen (België) en de Demo-Dagen (Nederland). Dit houdt onder meer in dat de beursdata op elkaar worden afgestemd en wordt gekeken hoe nieuwe kansen gecreëerd kunnen worden voor Nederlandse ondernemers op de Europese markt. De EDGE Innovation Awards worden jaarlijks uitgereikt, de winnaars van de afzonderlijke beurzen strijden dan om de beste Europese Innovatie. De EDGE Innovation Awards 2011 worden dit najaar in Nederland uitgereikt.

Kijk voor meer informatie op www.demo-dagen.nl.


---