GroenLinks Utrecht


P E R S B E R I C H T
Woensdag 14 september

Raad stelt onderzoek in naar subsidieverstrekking

Er komt een grondig en uitgebreid onderzoek naar de wijze waarop 4,7 miljoen euro voor bewonersinitiatieven door de gemeente Utrecht is toegekend. Dat is de uitkomst van het raadsdebat naar aanleiding van de gang van zaken rond de stichting Jongeren in Aktie van vandaag. GroenLinks diende, gesteund door D66, PvdA, CDA, Stadspartij Leefbaar Utrecht en de ChristenUnie, een motie in die oproept tot het instellen van het onderzoek.

GroenLinks pleitte twee weken geleden tijdens de commissiebehandeling al voor een zorgvuldig en gedegen onderzoek, nadat bleek dat er bij de subsidieverstrekking aan de Stichting Jongeren in Aktie onvoldoende controle op de uitvoering was en dat het mandaat voor de toekenning van de subsidie ontbrak. Een commissie van negen raadsleden, van elke partij één, zal zich nu gaan buigen over de vraag of er hiaten zitten in de toekennings- en controlesystematiek. Maar ook zal de commissie zowel het proces als de cultuur binnen de gemeentelijke organisatie tegen het licht houden. De motie die het onderzoek mogelijk maakt is raadsbreed aangenomen.

Wethouder Bosch bood wederom, net als in de commissie, ruiterlijk excuses aan voor het beeld dat is ontstaan en voor het ontbreken van het mandaat om tot subsidieverstrekking te komen. Maar dat was voor de fracties van de VVD, CDA, SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht en Groep Kuijper niet genoeg. Zij vonden het ontbreken van het mandaat aanleiding om een motie van wantrouwen tegen de wethouder in te dienen. De partijen wilden, voordat de GroenLinks motie over het onderzoek überhaupt in stemming was gebracht, een prematuur en hard oordeel over wethouder Bosch uitspreken.

Fractievoorzitter Marry Mos: "Er wordt op basis van een gevoel een hele zware motie van wantrouwen ingediend. Op basis van een gevoel dat er iets mis is gegaan en dat er waarschijnlijk nog veel meer fout gaat in de huidige subsidiecultuur. Terwijl wij juist met het onderzoek de onderste steen boven willen krijgen, voordat we een oordeel uitspreken. Dit college heeft - in tegenstelling tot enkele vorige colleges - nota bene zelf als doel gesteld om de bestuurscultuur te veranderen, open en transparant te werken, de Algemene Subsidie Verordening door te lichten en een brede organisatievernieuwing door te voeren. Ik vind het ongelooflijk dat de oppositie partijen naar zo'n zwaar middel grijpen in een kwestie waar op basis van oude afspraken uit een vorig college zaken verkeerd zijn gegaan."

De aanleiding voor het debat in de commissie twee weken terug was het rapport van de Interne Auditafdeling naar de subsidie aan stichting Jongeren in Aktie. Uit dat rapport blijkt dat er niet is vastgelegd volgens welke regels de verdeling van de 4,7 miljoen euro voor bewonersinitiatieven in de krachtwijken zou verlopen. Daarnaast ontbrak het bestuurlijk mandaat voor het verstrekken en de besteding van subsidies boven de 50.000,- euro. Mos: "Er zijn zeker fouten gemaakt. Het is een ernstige zaak en het roept een heel fout beeld op. Precies het beeld dat deze coalitie wil bestrijden. Daarom is het heel goed dat er een grondig onderzoek door de raad is ingesteld."

De commissie zal voor zijn onderzoek gebruik maken van de reeds opgedane expertise van de Interne Auditafdeling en de Rekenkamer en betrekt de inmiddels in gang gezette verbeteringen in de systematiek bij leefbaarheidsbudgetten en de Algemene Subsidie Verordening bij zijn onderzoek. Uiterlijk in het voorjaar van 2012 zal de commissie verslag uitbrengen van zijn bevindingen en de daaruit voortvloeiende verbetervoorstellen.


Noot voor redacties


GroenLinks Utrecht