FNV Bondgenoten

Geen pensioenakkoord namens (gehele) FNV


* 13-09-2011

* Caroline Weber (persvoorlichting)

* 1 reacties

Er is geen pensioenakkoord als de twee grootste vakbonden zich niet kunnen vinden in de afspraken. Dit zegt FNV Bondgenoten in reactie op de opmerking van minister Kamp dat er een akkoord is bereikt.

'De werkbonus en vitaliteitsregeling die minister Kamp nu heeft voorgesteld om de FNV tegemoet te komen, biedt geen echte oplossing voor mensen met lage inkomens en zware beroepen die op hun 65ste willen stoppen in 2020 en daarna. Dit is precies het verhaal dat gisternacht op tafel lag en door de twee bonden naar de prullenbak is verwezen.

FNV Bondgenoten en AbvaKabo FNV hebben minster Kamp vandaag laten weten dat de FNV vakcentrale niet namens hen spreekt. Beide bonden hebben een steviger inzet, waarmee ze de komende tijd samen gaan lobbyen bij politieke partijen en werkgevers.

Werkbonus en vitaliteitsregeling

De werkbonus wordt naar voren gehaald, je kunt er vanaf je 61ste een bedrag mee sparen van 9000 euro tot je 65ste. Dit is gelijk aan de AOW uitkering voor eén jaar voor partners. Bedoeling is, om het eerste jaar AOW te overbruggen en mensen vervolgens op de normleeftijd een onverkorte AOW te geven.

Niet iedereen is in staat een volledige werkbonus op te bouwen. Mensen die een jaar ziek of werkeloos zijn vanaf hun 61ste, deeltijdwerkers als schoonmakers en thuiszorghulpen, en mensen die met deeltijdpensioen gaan, bouwen geen volledige werkbonus op. Alleen partners die beide volledig werken en dat ook tussen hun 61ste en 65ste doen, kunnen volledig gebruik maken van de werkbonus. Dat zijn heel weinig mensen.

Slechts gedeeltelijke oplossing

Volgens FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV biedt het verschuiven van de bestaande werkbonus nu dus slechts een gedeeltelijke oplossing. Alleenstaanden AOW bedraagt 13.000 euro op jaarbasis - een alleenstaande heeft dus een AOW inkomensachteruitgang van 4000 euro. Dat is bijna eenderde in het eerste jaar, als hij op 65 wil stoppen.

Ook is de oplossing gedeeltelijk, omdat hij slechts een jaar overbrugt. In 2025 leidt dit tot een AOW gat van 9000 euro voor samenwonenden tot 17.000 euro voor alleenstaanden.

Als bovenstaande groepen in 2020, maar ook nog in 2025 gebruik kunnen maken van de werkbonus zonder echt inkomensverlies te lijden, dan is het een echte oplossing die de bonden toejuichen op het punt van de AOW.

De vitaliteitsregeling, die minister Kamp als opvolger van de levensloopregeling voorstelt, kan nu ook ingezet worden voor vroegpensioen, heeft minister Kamp besloten. Dat was altijd al zo met de levensloopregeling.

FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV stellen, dat lagere inkomens nauwelijks gebruik gaan maken van deze vorm van sparen voor vroegpensioen, omdat ze simpelweg het geld niet kunnen missen. Het is geen toezegging die gaat werken voor wat de bonden beogen, en bovendien weer een sigaar uit eigen doos.

Kamp bespaart 1.8 miljard meer dan afgesproken in regeerakkoord

Minister Kamp bespaart met de pensioendeal 1,8 miljard méér dan met zijn kale verhoging van de AOW leeftijd, zoals hij heeft afgesproken in het regeerakkoord (CPB cijfers). Hij verschuift nu bestaande regelingen, maar haalt de echte angel niet uit het debat hierover: de afbouw van de ouderenkortingen, die hem 2,6 miljard oplevert en de lagere inkomens hard treft.

FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV willen, dat de groep mensen met AOW en een klein pensioen (tot 10.000 euro per jaar) een echte keuze hebben om op 65 te stoppen in de toekomst. Deze groep is ruim een miljoen mensen.

Casinopensioen

Ook constateren de bonden, dat de mogelijkheid je rijk te rekenen door uit te gaan van verwachte rendementen in pensioenregelingen, nog steeds aanwezig is met de deal die er nu ligt. De pogingen dit bij te stellen zijn tot nu toe veel te vrijblijvend geweest. Ook werkgevers hebben nog geen toezeggingen gedaan op risicodeling.