Politiebond ACP

Vakkenvuller of politieagent?



Afgelopen week werd duidelijk dat de instroom bij de politie stagneert.

Politiestudenten worden zoals afgesproken gekort op hun salaris. Een groot aantal studenten is van tevoren echter onvoldoende voorgelicht. De ACP start samen met studenten een petitie om te voorkomen dat studenten naast hun opleiding ook nog vakken moeten vullen bij de Albert Heijn.

Nare verrassing

In juli 2011 is het Besluit Bezoldiging Politie (BBP) aangepast zodat het mogelijk is salarissen voor politiestudenten te korten. De regeling zelf was al per 1 november 2010 ingegaan. Studenten die vanaf die datum aan de opleiding zijn begonnen, worden afhankelijk van hun niveau, met 18 of 22% gekort. Omdat het wetgevingstraject op zich liet wachten, hebben grote groepen studenten in eerste aanleg een volledig salaris uitbetaald gekregen. Het was dan ook een pijnlijke verrassing toen vanaf augustus 2011 het salaris werd gekort. Uit de inventarisatie van de ACP blijkt tot nu toe dat de informatie tijdens het selectieproces als onvoldoende werd ervaren. In sommige gevallen is zelfs letterlijk gezegd dat het "zo'n vaart niet zou lopen". Toen vervolgens ook nog eens respectievelijk zes tot tien maanden normaal salaris werd betaald, ontstond het beeld dat dit inderdaad niet het geval was.

Bijbaan of ontslag

De ACP voert haar onderzoek landelijk uit en heeft inmiddels vastgesteld dat er per korps grote verschillen zijn in de uitvoering van deze kortingsregeling. Er zijn korpsen die de studenten per 1 augustus zijn gaan korten, er zijn korpsen die compenseren, dus volledig uitbetalen en er zijn korpsen die hebben besloten nu pas te starten met het toepassen van de regeling. Dit heeft niet alleen grote ongelijkheid tot gevolg voor regio's onderling, ook in samengestelde klassen kunnen grote verschillen te zien zijn. Zo kan het verschil tussen collega's oplopen tot EUR 300,- per maand terwijl de zelfde werkzaamheden worden uitgevoerd. Een noodgreep zoals beschreven staat in voorgaand voorbeeld staat op gespannen voet met de arbeidstijdenwet. De studenten, onze leden, zijn helder:" Als ik moet stoppen met bijklussen, betekent dat einde opleiding!"

Sterktecijfer in gevaar!

Afgelopen week werd duidelijk dat de instroom bij de politie stagneert. Nu wordt eveneens duidelijk dat door de uitwerking van deze regel de achterdeur bij de politie wijd openstaat. Dit zet de toch al fragiele en door de ACP bediscussieerde sterkte nog verder onder druk. Het is niet in het belang van de minister, de politieorganisatie of de maatschappij dat de kortingsregeling op de studenten wordt doorgevoerd als dit zoveel consequenties heeft voor de sterkte.

Om het probleem inzichtelijk te maken is de ACP samen met de studenten inmiddels een petitie gestart. Deze petitie is op alle Politieacademies uitgezet. Studenten die tussen wal en schip vallen, kunnen tekenen om de minister te verzoeken op zeer korte termijn met een oplossing te komen. Voor de collega's is er een andere versie beschikbaar om steun te betuigen. Er wordt inmiddels massaal gereageerd: door studenten, docenten, maar ook door betrokken collega's. Wil jij de petitie (laten) tekenen? Download hem en stuur hem terug naar: Politievakbond ACP, postbus 290, 3830 AG, Leusden. De ACP brengt de petitie bij de minister onder de aandacht en zal de kwestie breed uitdragen op zoek naar een acceptabele oplossing.

---

13/09/11 17:01

---

Gerelateerd nieuws
ACP plaatst probleem instroom op agenda - 09-09-2011 12:46

Bestanden:
Petitie_03.pdf83 K
Petitie_steunbetuiging.pdf78 K