CDA


Koopmans: Kabinet moet met oplossing komen voor EHEC-crisis woensdag 14 september 2011

De schade voor de telers als gevolg van de EHEC-crisis loopt nog elke dag op. Daarom heeft Ger Koopmans, woordvoerder landbouw van de CDA Tweede Kamerfractie, hierover een brief van het gehele kabinet gevraagd waarin hij wil dat de regering ingaat op de ontwikkeling en voortbestaan van de glastuinbouw in Nederland. Koopmans: 'De schade voor de telers bedraagt inmiddels 191 miljoen euro. Tegen het einde van dit seizoen leidt dat bijna tot nog eens een verdubbeling'.Â

In mei 2011 brak in Duitsland de EHEC-crisis uit. Veel kasgroenten, ook van Nederlandse boeren, werden toen vaak onterecht als verdacht aangemerkt. De schade die hierdoor is geleden is enorm. De EU stelde 270 miljoen euro ter beschikking, waarvan slechts 10% in Nederland terecht is gekomen. Veel glastuinbouwers hebben nu veel moeite om het hoofd boven water te houden.
Koopmans wil daarom dat het gehele kabinet zich buigt over de problematiek. 'De gevolgen zijn zo groot, dat de regering hier actie op moet ondernemen. Daarom wil ik dat zij hun plannen, om de glastuinbouw uit het slop te trekken, via een kabinetsbrede aanpak aan de Tweede Kamer meedelen'.